Kunstige modermærker kan advare om kræft

|
Kilde: The Telegraph
Dato: 19. april 2018
modermærke

Forskere har udviklet et nyt implantat der producerer kunstige modermærker, når der er tidlige tegn på kræft.

ContentPageId 900104
ID 11983

Kræft forårsager kalcium niveauerne i kroppen til at stige kraftigt. Når implantatet, der er placeret under huden, opdager det, sætter det gang i produktionen af melanin, der giver et lille modermærke. Det skriver The Telegraph.

Kan redde mange liv

Schweiziske forskere fra universitetet ETH Zürich siger, at enheden kan genkende de fire mest almindelige kræftformer (prostatakræft, lungekræft, tyktarmskræft og brystkræft) på et meget tidligt stadie af tumorudvikling.

- At opdage kræft tidligt er en af de mest effektive nøgler til at forbedre chancen for overlevelse, siger Dr. Catherine Pickworth fra det nationale forskningscenter for kræft i Storbritannien.

Ifølge The Telegraph overlever næsten alle kvinder med fase 1 brystkræft i fem år, men i fase 4 falder overlevelsen kun til 22 procent.

celler under mikroskop der viser sunde og usunde celler

(Billedet viser celler under et mikroskop, hvor dem til venstre har et sundt niveau af calcium, og dem til højre har et for højt niveau, hvilket medfører en farveændring. Foto: A. TASTANOVA ET AL., SCIENCE TRANSLATIONAL MEDICINE (2018) - via The Telegraph)


Tilgængeligt inden for 10 år

Martin Fussenegger, professor ved Institut for Biosystems Videnskab og Teknologi ved ETH Zürich, siger at implantatet kan være tilgængeligt inden for et årti.

- I dag går folk generelt kun til lægen, når tumoren begynder at forårsage problemer. Desværre er det på det tidspunkt ofte for sent, siger han.

- En implantatbærer bør se en læge for yderligere evaluering efter at modermærket viser sig. Molen betyder ikke, at personen sandsynligvis vil dø snart, fortsætter han.

Særlig velegnet ved "arvelig" kræft

190.000 mennesker diagnosticeres med prostata, lunge, tyktarm og brystkræft hvert år i Storbritannien - og 72.000 vil dø af sygdommen. Men tidlig opdagelse kan forhindre titusinder af dødsfald.

Modermærkerne fremstår længe før kræft bliver synligt gennem konventionel diagnose. Det er som et tidligt advarselssystem, der fortæller folk, at det er på tide at søge behandling.

Forskere mener, at det ville være særligt nyttigt for mennesker, der er genetisk modtagelige for kræft, som mennesker, der bærer BRCA1- eller BRCA2-mutationen, hvilket giver dem langt større risiko for brystkræft end normalt.


Også brugbart ved andre sygdomme

Forskerne håber også på, at det kan udvikles til at få øje på andre faresignaler i kroppen, såsom kemiske forandringer, der signalerer, at demens eller hormonforstyrrelser er på vej.

- Tanken om, at bærbar teknologi en dag kan fungere som et advarselsskilt for kræft, er spændende, men det er tidlige dage for denne forskning, understreger Dr. Catherine Pickworth.

Hidtil er det tidlige varslingssystem kun blevet testet på humane celler, i mus og på grisehud, men det viste sig at virke godt i alle forsøg.

Der er også fremstillet en version, der kun viser modermærket under rødt lys. Dette er lavet til personer, der ikke ønsker den konstante byrde det er overvåge sin egen risiko. Det kan kontrolleres af en læge.

Den nye forskning blev offentliggjort i tidsskriftet Science Translational Medicine.