Denne virus har 80 procent af den danske befolkning

Forfatter: Redaktionen
|
Dato: 23. marts 2018
Denne virus har 80 procent af den danske befolkning

Størstedelen af alle danskere er bærere af herpesvirus, der giver anledning til forkølelsessår. Men der er stor forskel på, om herpesvirus lever latent i kroppen, eller går i udbrud som forkølelsessår. Her spiller immunforsvaret hos den enkelte en vigtig rolle.

ContentPageId 900102
ID 11981

Det kommer muligvis bag på mange danskere, at 80 procent af os har herpesvirus i kroppen.

Nogle vil imidlertid ikke være det mindste i tvivl om, at de er smittet med herpesvirus, for de kæmper med gentagne udbrud af generende forkølelsessår, som er forårsaget af herpesvirus. De har prøvet alle mulige gode og mindre gode råd mod de smertefulde sår på læberne, men de bliver ved med at komme igen.

Andre mennesker kan bære herpesvirus i kroppen hele livet, men får aldrig udbrud af forkølelsessår.

Immunforsvaret spiller en vigtig rolle

En vigtig faktor i forhold til, om herpesvirus går i udbrud som forkølelsessår eller ej, er kroppens immunforsvar.

Overlæge på Dermatologisk Afdeling S ved Århus Universitetshospital Mette Deleuran siger, at der er stor forskel på, hvordan menneskers immunforsvar håndterer en infektion med herpesvirus-

- De sværeste herpesudbrud ser vi hos immunhæmmede patienter. Men det er meget individuelt, hvordan menneskers immunforsvar håndterer virusinfektionen, også selv om de er raske.

Det forklarer, ifølge Mette Deleuran, hvorfor nogle smittebærere aldrig får forkølelsessår, mens andre kæmper med tilbagevendende udbrud.


Herpesvirus smitter kun ved direkte kontakt

Siden det er cirka 80 procent af den danske befolkning, som er bærere af herpesvirus, må man formode, at det er nemt at blive smittet.

- Herpesvirus smitter kun ved direkte kontakt, for eksempel gennem et kys eller seksuel kontakt, siger Mette Deleuran.

Mange mennesker bliver smittet tidligt i livet, mens de er børn.

- I sjældne tilfælde ser vi også, at barnet bliver smittet med herpesvirus af moderen under fødslen,” uddyber Mette Deleuran.

Hjælp at hente

Hvis man hører til den gruppe af befolkningen, som ofte har forkølelsessår, så er der hjælp at hente.

- Man kan give forebyggende behandling, hvis en patient lider af mange udbrud af forkølelsessår, som jo er både smertefulde og generende, siger Mette Deleuran.

En måde at forebygge på er for eksempel påsmøring af creme til mindre udbrud og tabletter til større udbrud. Særligt i forbindelse med påsmøring af creme direkte på et forkølelsessår er det vigtigt at vaske hænderne grundigt bagefter, så levende virus fra såret ikke spredes via fingrene.

KILDE: Statens Serum Institut www.ssi.dk

Artiklen er produceret i samarbejde med Zovir.