Derfor får du forkølelsessår [Guide]

Dato: 6. februar 2018
kvinde med forkølelsessår ved munden

Forkølelsessår skyldes en virusinfektion, der går i udbrud, og giver små blærer omkring munden og i ansigtet.

ContentPageId 900080
ID 11959

Forkølelsessår er en almindelig sygdom, som rammer mange danskere året rundt. Det er Herpes simplex virus, som er årsag til forkølelsessår, og den smitter ved direkte kontakt, fx kys eller sex.

Det er essentielt at gribe hurtigt ind, hvis man får et udbrud af forkølelsessår.

1. Hvad er et forkølelsessår?

Forkølelsessår er forårsaget af Herpes simplex virus (HSV). Der findes to slags Herpes simplex vira:

  • HSV-1, der findes på mund og læber. Dette er den mest udbredte form for Herpes simplex virus
  • HSV-2 er især udbredt på kønslæberne

Op til 90 procent af den danske befolkning har antistoffer mod HSV-1 i blodet. Omkring 25 procent af danskerne har antistoffer mod HSV-2.

Herpesvirus angriber overhudens raske celler og danner små grupper af blærer i huden, som er fyldt med væske. Huden omkring de væskefyldte blærer bliver øm, rødlig og hævet.

Fra overhuden bevæger herpesvirus sig via nervebanerne til nervernes rødder. Her bliver virus inaktiv til et nyt udbrud af forkølelsessår forekommer.


2. Hvorfor får man forkølelsessår?

Man kan få forkølelsessår, hvis man har direkte kontakt med et andet menneske, som har forkølelsessår. Det kan fx være gennem kys eller sex.

Når forkølelsessåret er helet og belagt med en fast skorpe, bliver smittefaren reduceret. Men selv om man ikke har forkølelsessår i udbrud, så kan man alligevel smitte andre, fordi man også udskiller herpesvirus i symptomfri perioder.

Hvis man er blevet smittet med herpesvirus, er der stor forskel på, hvordan forkølelsessår udvikler sig fra person til person.

Nogle mennesker går igennem livet, uden at virus bliver aktiveret. Andre får ofte udbrud af forkølelsessår. Et svækket immunforsvar øger risikoen for, at herpesvirus i kroppen bliver aktiveret.

3. Hvornår skal man gribe ind?

Der går cirka tre uger fra, at man er blevet smittet med herpesvirus til det første udbrud af forkølelsessår.

De første tegn på, at man har fået et forkølelsessår, er fornemmelsen af en ubehagelig prikkende og stikkende følelse i huden. Herefter udvikles små væskefyldte blærer, som bliver til forkølelsessår.

Efter noget tid danner sårene en fast skorpe, som falder af efter otte til ti dage. Herefter er herpesvirus inaktiv til et nyt udbrud forekommer.

Jo før man opdager, at man har fået udbrud af forkølelsessår, jo bedre. Hvis man allerede kan sætte ind med behandling, når man fornemmer den prikkende og stikkende følelse i huden, er der stor chance for, at man tager udbruddet af forkølelsessår i opløbet.

Artiklen er produceret i samarbejde med Zovir.