Neuroforsker: Årsagen til Alzheimer’s er fuldstændig misforstået

|
Kilde: The Independent
Dato: 14. juni 2018
Alzheimer's

Neuroforsker mener at et forkert fokus på proteiner er skyld i at udviklingen af lægemidler til Alzheimer’s patienter er slået fejl. Han peger i stedet på insulin.

ContentPageId 900110
ID 11989

I en artikel i The Independent sår professor i neurovidenskab på Lancaster University, Christian Holscher, tvivl om den måde hvor man hidtil har udviklet lægemidler til Alzheimer’s patienter.

- Johnson og Johnson meddelte for nylig, at de stoppede et klinisk forsøg for et nyt Alzheimer’s lægemiddel efter der blev rejst sikkerhedsspørgsmål. Dette senest fejlslag er blot en i rækken af de snesevis af store og dyre kliniske forsøg, der ikke har vist nogen effekt i behandlingen af denne ødelæggende sygdom, skriver Holscher.

I den første analyse af sygdommen bemærkede den tyske læge, Alois Alzheimer, ulige ændringer i hjernen hos en patient, der døde af tilstanden.

Alzheimer identificerede to slags proteinaggregater, der ikke findes i yngre hjerner: plaques, der findes mellem hjerneceller, og tangles, der findes i hjerneceller.

Uhørt advarsel

Alzheimer rådede forskere til ikke at hoppe til den konklusion, at disse proteiner forårsagede sygdommen.

Desværre blev hans forsigtighed ignoreret, og i årenes løb er det blevet evangelium, at opbygningen af disse proteiner forårsager Alzheimer’s sygdom.


Ny teknologi udfordrer tidligere antagelser

Et problem er, at det ikke er muligt at teste i et videnskabeligt eksperiment, om denne teori er korrekt.

Kun i de senere år er der udviklet teknologi, der kan teste hvad disse proteiner gør, og det er ikke hvad forskere tidligere har antaget.

- For eksempel viser genetisk manipulerede mus, som akkumulerer humant amyloid i deres hjerner, kun mild svækkelse. Men lægemiddelindustrien har for længe siden fastslået, at amyloid er synderen, og det har været baggrunden for Alzheimer’s medicin siden da, skriver Holscher.

Store virksomheder ændrer nu kurs

Formålet med disse lægemidler er at reducere amyloidniveauet i hjernen, enten ved at bremse dannelsen af amyloid eller ved at fjerne den fra hjernen.

Begge tilgange er blevet testet mange gange nu ved hjælp af forskellige teknikker og lægemiddeltyper. Ingen af disse forsøg har vist nogen virkninger, og nogle store lægemiddelvirksomheder, herunder Pfizer, har helt opgivet dette forskningsområde.


Amyloidproteinet ikke er årsagen til Alzheimer’s sygdom

Den fortsatte mangel på nye lægemidler der skal gøre en forskel, skal fortolkes som bevis for, at amyloidproteinet ikke er årsagen til Alzheimer’s sygdom.

Nogle virksomheder har ændret deres fokus til tau-proteinet. Men igen antager lægemiddelvirksomheder, at et enkelt protein er årsagen til sygdommen.

- Måske er det tid til at genoverveje sygdommen helt. En tilgang kunne være at lede efter gener, som øger risikoen for at udvikle sygdommen. Problemet med denne tilgang er, at der er overraskende få af disse gener, og de er sjældne. Alzheimer’s ser ikke ud til at være drevet af genmutationer, så denne tilgang kaster ikke ny lys over de underliggende processer, skriver Holscher.

Sammenhæng med diabetes

En anden mulighed er at se på risikofaktorer for udvikling af Alzheimer’s. En af disse er type 2 diabetes.

Ved diabetes bliver insulin mindre effektivt til at kontrollere blodsukkerniveauet. Men insulin er meget mere end bare blodsukkerniveau; det er en "vækstfaktor". Neuroner (hjerneceller) er meget afhængige af vækstfaktorer, og hvis de ikke får nok, dør de.

Tabet af insulinets vækstfaktorvirkninger i hjernen ser ud til at gøre neuroner sårbare over for stress og reducerer hjernens evne til at reparere skader, der akkumuleres over tid. Neuroner lever så længe vi gør, så der er meget tid for skade på at tilfalde.


Kan insulin behandle Alzheimer’s patienter?

Når man ser på hjernevæv taget fra afdøde Alzheimer’s patienter, fandt forskerne, at insulin mistede sin effektivitet som vækstfaktor, selv hos mennesker, der ikke var diabetiker.

Denne observation tyder på, at diabetes stoffer kan være en effektiv behandling for mennesker med Alzheimers. Nogle dyreforsøg viste imponerende resultater, og flere kliniske forsøg er startet.

Kædes sammen med Parkinsons

Undersøgelser af disse stoffer i dyremodeller af en anden neurodegenerativ lidelse, Parkinsons sygdom, viste også imponerende effekter, og to kliniske forsøg i Parkinsons patienter viste gode beskyttende virkninger.

At se en beskyttende virkning i hjernen i et klinisk forsøg er noget helt nyt, og det understøtter den nye teori om, at Alzheimers og Parkinsons sygdom i det mindste delvist skyldes manglende vækstfaktoraktivitet i hjernen.

Disse nye teorier giver et nyt billede af, hvordan disse sygdomme udvikler sig, og øger sandsynligheden for at udvikle en lægemiddelbehandling, der gør en forskel.

Christian Holscher’s artikel blev bragt i The Independent d. 12. juni 2018.