Simpel nakkescanning kan vise demens 10 år tidligere

|
Kilde: CNN
Dato: 14. november 2018
blodceller

En fem minutters nakkescanning kan forudsige en persons risiko for at udvikle demens et helt årti før symptomerne opstår, siger forskere.

Testen, som analyserer pulsen i nakken, kan blive en del af rutinemæssige test for kognitiv tilbagegang. Det siger forskere fra University College London (UCL), som præsenterede deres arbejde søndag på American Heart Association's årlige videnskabelige konference. Det skriver CNN.

Intense blodstrømninger kan skade hjernen

En gruppe på næsten 3.200 patienter i alderen 58-74 havde ultralydstests foretaget på halsen i 2002. Herefter blev deres kognitive funktioner (inkl. tegn på demens) overvåget i op til 14 år fra 2002 til 2016.

Personer med de mest intense impulser, var op til 50% mere tilbøjelige til at lide nedsatte kognitive funktioner, viste forskningen. Det forklares med, at den styrke, som blodet strømmede til deres hjerner med, forårsagede skader på hjernens netværk af blodkar.

Blodstrømninger bliver mere intense, når pulsåre nær hjertet nedbrydes - normalt af livsstilsfaktorer som dårlig kost og stofbrug - og kan ikke længere afbøde blodstrømmen fra hjertet.

- Hvis du kan opdage risikoen hos mennesker tidligere, giver det virkelig en motivation for disse mennesker til at ændre deres livsstil, siger Dr. Scott Chiesa, som er en af forskerne ved UCL.

Hvad der er godt for pulsårene, er godt for hjernen,” tilføjede han i resuméet af hans resultater.

- Demens er ikke en uundgåelig årsag til aldring. Hvordan du lever dit liv har en reel indflydelse på, hvor hurtigt din tilstand kan falde, siger han.

Læs også: Ni livstilsændringer, der mindsker chancen for demens


Velegnede til rutinetest

Hvis resultaterne bekræftes af større undersøgelser, kan de betydeligt forbedre evnen til at opdage demens tidligere.

Og scanningerne ville være egnede til rutinemæssig brug. “Det er meget nemt at gøre, og det er meget hurtigt at gøre, siger Dr. Chiesa”.

Sunde pulsåre regulerer blodet

Når de er sunde, kan pulsårene rundt om hjertet regulere blodet, og sørge for, at det strømmer glat og i konstant hastighed til hjernen.

Men skade på pulsårene betyder, at blodet strømmer mere aggressivt og uregelmæssigt gennem karrene og ind i hjernen, hvilket kan skade dets netværk af blodkar og celler.

Over tid mener forskerne det ledte til kognitivt fald i deltagere i undersøgelsen.

- Det vi ved, er at blodforsyningen i hjernen er utrolig vigtig, og at opretholde et sundt hjerte og blodtryk er forbundet med en lavere risiko for at udvikle demens, siger Carol Routledge, forskningsdirektør i Alzheimers Research UK, der dog ikke var involveret i forskningen.


Lovende resultater

Undersøgelsens resultater er blevet mødt med forsigtig optimisme af demensorganisationer.

- At få diagnosen demens kan være tidskrævende og meget frustrerende for mange mennesker, så det er lovende, at tidligere indikatorer for kognitiv tilbagegang er under udvikling, siger Paul Edwards, direktør for kliniske tjenester i Dementia UK.

Tidligere undersøgelser har forbundet demensrisiko med livsstilsfaktorer som alkoholforbrug og fitnessniveau, men virkningerne forbliver stort set uhelbredelige.

Mere forskning nødvendig

Mere forskning er nødvendig for at afgøre, om nakkescanninger skal blive en del af rutinemæssig test for demens.

- Disse resultater er interessante, men da de fulde data fra denne forskning endnu ikke er offentliggjort, er det svært at vurdere, hvor nyttig denne type scanning kan være, siger Carol Routledge fra Alzheimers Research UK.

Routledge tilføjer, at nuværende evidens viser, at undlade rygning, kun at forbruge alkohol inden for anbefalede grænser, forblive aktiv, overvåge kolesteroltal og spise en afbalanceret kost kan hjælpe til et sundt hjerte og hjerne.

ContentPageId 900125
ID 12004