E-cigaretter er dobbelt så effektive som nikotinplastre

|
Kilde: BBC
Dato: 1. februar 2019
mand ryger e-cigaret

Ifølge en ny undersøgelse er e-cigaretter næsten dobbelt så effektive som nikotinerstatninger, hvis du vil stoppe med at ryge.

En engelsk undersøgelse (rapporteret af BBC) viste, at 18% af rygere, der brugte e-cigaretterne til at holde op, forblev røgfrie efter et år - sammenlignet med kun 9,9% af dem, der brugte nikotinerstatningsmidler i deres behandling.

Første undersøgelse af sin art

Undersøgelsen af 886 rygere er den første til at teste, hvor effektive moderne e-cigaretter er til at kvitte de konventionelle cigaretter.

Forskere håber, at deres resultater vil føre til, at dampmidler rutinemæssigt tilbydes til personer der ønsker hjælp til at stoppe med at ryge.

Den offentlige sundhedssektor i England  har allerede opfordret til, at e-cigaretter stilles til rådighed for den offentlige sygesikring (NHS) inden for fem år, og peger på research, der tyder på, at de er mindst 95% mindre skadelige end cigaretter.

Men indtil nu har der været mangel på bevis for, hvor effektive de var som rygestop-værktøj.


Der har manglet evidens

Lederforsker Prof Peter Hajek fra Queen Mary University of London sagde:

- Selv om et stort antal rygere rapporterer, at de er holdt op med at ryge med succes ved hjælp af e-cigaretter, har sundhedspersonale været tilbageholdende med at anbefale deres brug på grund af manglen af klare beviser fra randomiserede kontrollerede forsøg. Dette vil sandsynligvis ændre sig.

E-cigaretter vandt over nikotinerstatninger

Deltagerne i testen som var afhængige af rygning, og tidligere havde undladt at stoppe, deltog i det engelske rygestopforsøg og blev tilfældigt fordelt i to grupper:

  1. dem, der fik en nikotinerstatning efter eget valg, som omfattede tyggegummi, plastre, pastiller, spray og inhalatorer eller en kombination af behandlinger i op til tre måneder
  2. dem, der fik en e-cigaret startpakke med en eller to flasker e-væske (to til fire ugers forsyning)

Dem der blev forsynet med e-cigaretter blev opfordret til at købe fremtidige forsyninger med eget valg af styrke og smag, og alle deltagere modtog ugentlig en-til-en støtte i mindst fire uger.

Undersøgelsen, offentliggjort i New England Journal of Medicine, viste, at gruppen der brugte e-cigaretter havde flere der stoppede helt, og flere der reducerede deres rygning med mindst 50%.


Irritation og kvalme

E-cigaretter gav også højere tilfredshed og blev bedømt som mere nyttigt end nikotinerstatning.

En højere andel af dem, der brugte e-cigaretter, oplevede mund- og halsirritation, selvom folk, der anvendte nikotinmidler, var mere tilbøjelige til at rapportere kvalme. Disse bivirkninger var dog for det meste meget milde.

Prof Hajek siger, at han håber, at resultaterne af undersøgelsen vil føre til at rygestoptjenester, en e-cigaret starterpakker og vejledning i hvordan man benytter dem, hvorefter patienter kan betale for deres egne forsyninger.

- Dette kan i sidste ende yderligere fremskynde reduktionen i rygning og af rygningssygdomme, siger Dunja Przulj, en anden forfatter af undersøgelsen, også fra Queen Mary University of London.

Undersøgelsen har nogle begrænsninger

Fordi personerne kendte til, hvilken behandling de modtog - i modsætning til at være "blinde", som de er i de fleste randomiserede kontrollerede forsøg - var det muligt, at deltagerne måske har oplevet nikotinerstatningerne som en ringere løsning, og lagt mindre vægt på at stoppe, forklarer forfatterne.

De sagde også, at der var behov for mere arbejde for at afgøre, om deres resultater vil gælde for lande uden for Storbritannien og for mindre afhængige rygere.

Nogle eksperter har sagt at selvom e-cigaretter er mere sikrere end normale cigaretter, er de ikke harmløse, og deres langsigtede virkninger er endnu ikke kendt.

Som svar på denne seneste forskning sagde den offentlige sundhedssektor i England:

- Alle rygestoptjenester bør tilbyde e-cigaretter ti rygere der ønsker at stoppe.

ContentPageId 900131
ID 12010