Sådan kan man forebygge udbrud af forkølelsessår

Dato: 9. marts 2018
Sådan kan man forebygge udbrud af forkølelsessår

Overlæge ved Hud- og Allergiafdelingen på Herlev og Gentofte Hospital, Jacob P. Thyssen, giver her en række anvisninger til hvordan du kan forebygge forkølelsessår.

De fleste af os bliver smittet med herpesvirus, når vi er børn eller teenagere. Heldigvis kan man selv gøre en forebyggende indsats, så herpesvirus ikke går i udbrud som forkølelsessår. 

Størstedelen af befolkningen både i Danmark og resten af verden har båret herpesvirus i kroppen, siden de var helt små.

”Der er praktisk taget ikke noget, man kan gøre for at undgå at blive smittet med herpesvirus,” siger Jacob P Thyssen, Overlæge ved Hud- og Allergiafdelingen på Herlev og Gentofte Hospital. 

”Næsten alle børn bliver smittet via spyt, fordi de sutter på legetøj og deler det med deres kammerater. Teenagere og unge voksne er også en udsat gruppe, fordi de formentlig kysser mere end ældre. Herpesvirus søger derefter ind for at leve i nerverne og kan vandre tilbage ud i huden og blive til et forkølelsessår, hvis immunsystemet svækkes, eller huden udsættes for stress, for eksempel fra sollys.”

Læs også: Derfor får du forkølelsessår [Guide].

Man kan selv forebygge udbrud af forkølelsessår

Men hvad kan man så gøre, når den prikkende og brændende fornemmelse i huden melder sig? Den fornemmelse, der giver et klart hint om, at et udbrud af forkølelsessår er på vej.

”Det er vigtigt at undgå tæt hudkontakt med andre, når et forkølelsessår er undervejs for ikke at smitte dem,” siger Jacob P. Thyssen. ”Derudover skal man være opmærksom på ikke at sprede virus til øvrige hudområder på sig selv. Det vil med andre ord sige, at man skal lade være med at pille i et forkølelsessår.”

Det er også væsentligt, at man handler, så snart man fornemmer, at et forkølelsessår er på vej.

”Jo hurtigere man kommer i gang med medicinsk behandling af et forkølelsessår, jo bedre. Man skal helst sætte ind med behandling tidligt i fasen, hvor der ikke er hudforandringer, men kun brændende og stikkende fornemmelse i huden,” siger Jacob P. Thyssen.

Læs også: Kom dit forkølelsessår i forkøbet [Trin for trin].

Behandling af forkølelsessår

Medicinsk behandling af et forkølelsessår afhænger af sværhedsgraden af forkølelsessåret.

”Man kan anvende antivirus medicin enten som plaster, creme eller tabletter og i nogle tilfælde en mild hormoncreme. Hvis man ofte får forkølelsessår af betydelig sværhedsgrad, kan man med fordel behandle med forebyggende medicin,” siger Jacob P. Thyssen.

På spørgsmålet om, hvorvidt nogle befolkningsgrupper skal være særligt forsigtige i forhold til medicinsk behandling af forkølelsessår, for eksempel gravide, små børn eller ældre, svarer Jacob P. Thyssen:

”Som udgangspunkt er medicinsk behandling af forkølelsessår ugiftig. Det er dog vigtigt, at gravide ikke har frembrud af forkølelsessår nær fødselstidspunktet på kønsdelene, for hvis det spreder sig til et nyfødt barn, kan det forårsage alvorlig sygdom.”

Selv om de færreste af os ikke kan undgå at blive smittet med herpesvirus i løbet af barndommen og ungdomsårene, kan man heldigvis selv gøre en forebyggende indsats i forhold til udbrud af forkølelsessår. Fornemmer man alligevel den karakteristiske brændende fornemmelse i huden omkring læberne, så er det om at handle hurtigt og indlede medicinsk behandling med det samme, så forkølelsessåret bliver taget allerede i det prikkende opløb.

Læs også: Spis dig fra symptomerne på herpes virus.

Artiklen er produceret i samarbejde med Zovir.

ContentPageId 900093
ID 11972