Symptomer på alkoholafhængighed

Dato: Revideret 20. november 2017 - første publicering 1. december 2010
Symptomer på alkoholafhængighed

Symptomer på alkoholafhængighed kan komme til udtryk på forskellig vis, men det er godt at kende til dem, hvis du eller en du holder af, drikker for meget. Symptomerne kan nemlig både være fysiske og mentale - og de kan variere fra irritabilitet til svær rysten og hele kroppen. Alkoholisme er en sygdom, og kræver derfor behandling.

Risikoen for alkoholafhængighed stiger med forbruget af alkohol. Selv et lille forbrug på 2 genstande dagligt kan senere udvikle sig til afhængighed.

Kvinder og personer, der starter med at drikke store mængder alkohol i en tidlig alder, har større risiko for at udvikle alkoholafhængighed. Andre faktorer spiller dog også en stor rolle i, hvorvidt man har risiko for at udvikle en alkoholafhængighed, bl.a. ved man, at genetiske-, kulturelle-, psykologiske- og sociale faktorer har stor betydning.

Læs også: Forløb og komplikationer ved alkoholafhængighed.

Tegn på alkoholmisbrug - Vær opmærksom på væremåde

Alkoholisme starter ofte med, at man begynder at drikke meget store mængder alkohol i sociale sammenhænge. Personen kontrollerer ikke længere lysten til mere og drikker derfor meget alkohol, selvom de andre i gruppen drikker mindre.

Men alkoholafhængighed kan også vise sig på andre måder, hvor personens væremåde og personlighed kan være forandret pga. alkoholen. 

Deltager i mange festligheder

En alkoholmisbruger finder ofte mange arrangementer at deltage i, hvor det er socialt accepteret at drikke alkohol. Der begynder dog at komme flere og flere episoder med pinlig opførsel, og "black-outs", hvor  personen ikke kan huske aftenens episode. Behovet for at drikke igen dagen derpå er også et begyndende tegn på alkoholafhængighed.

Drikker i smug

Når alkoholmisbruget eskalerer, begynder man at drikke i smug, f.eks. til frokost, på vej hjem fra arbejde eller i hjemmet. Det er derfor ikke ualmindeligt, at man finder spiritusflasker gemt rundt omkring i hjemmet.

Bliver aggressiv

En alkoholmisbruger begynder gradvist at ændre adfærd, f.eks. kan personen have svært ved at koncentrere sig og bliver nemt aggressiv og irritabel, hvis andre konfronterer ham eller hende med problemet.

Grunden til det kan være den stærke skyldfølelse, som mange alkoholikere ofte har i forbindelse med misbruget. Dog vil en alkoholiker næsten altid benægte at have et problem.

Er deprimeret

Det er velkendt, at mange mennesker med en depression også drikker. Symptomer som nedtrykthed, nedsat lyst og interesse samt nedsat energi og stemningsleje er kendetegnende for depressive, og kan derfor også findes hos alkoholikere. Symptomerne dæmpes ved at drikke alkohol.


Fysiske symptomer - Abstinenser

De umiddelbare fysiske symptomer på et misbrug er knyttet til alkoholabstinenser.

Abstinenserne udvikler sig typisk få dage efter at personen er holdt op med at drikke, eller blot ved reduktion af alkoholforbruget hos de, som har en meget stort forbrug. Alkohol abstinenser viser dig oftest i form af:

  • Uro og rysten (fra let rysten i hænderne til rysten over hele kroppen)
  • Svedtendens
  • Hjertebanken
  • Feber
  • Højt blodtryk

Disse symptomer kan lindres ved at drikke alkohol igen, og dermed starter en ond cirkel, hvor man drikker for at holde de fysiske symptomer væk. Sværere abstinens symptomer kan udvikle sig til en livstruende tilstand (delirium tremens), og bør derfor straks behandles under indlæggelse af personen på hospitalet.

Delirium tremens (drankergalskab)

Ved denne tilstand kan personen udvikle psykiske symptomer i form af hallucinationer, som i perioder kan give oplevelser af støj og lysglimt til mere konstante og strukturerede hallucinationer såsom syner og stemmer.

Delirium tremens opstår typisk 3-5 dage efter alkoholophør. Ved manifest delirium bliver personen mere og mere bevidshedspåvirket, og kan blive desorienteret og rodende. De fleste tilfælde af delirium tremens er kortvarige og godartede med en varighed på under 3 døgn.

Tilstanden afsluttes typisk med en dyb søvn, hvorefter personen vågner udmattet og ikke kan huske hændelsen. Ubehandlet kan tilstanden dog ende dødeligt grundet komplikationer i form af infektioner, hedeslag (hypertermi) eller kredsløbskollaps. Derfor er det vigtigt at behandle tilstanden under indlæggelse af personen på hospitalet. 

Læs også: Behandling af alkoholafhængighed.

Artiklen er oprindeligt skrevet af psykiater Finn Zierau, overlæge på Alkoholenheden under Hovedstadens Sygehusfællesskab d. 1.12. 2010, og opdateret af BSc.med. Abdulhakim Gülhan d. 20.11. 2017.

ContentPageId 42861
ID 11089