Almene graviditetsproblemer

Forfatter: Læge, Peter Bonde
Dato: 17. juli 2007
Almene graviditetsproblemer

Graviditet giver ofte en række almene problemer. Læs om konstatering af graviditet. Læs om symptomer på graviditet.

ContentPageId 1200
ID 320

Det første tegn på kvindens graviditet er i reglen udeblivelsen af hendes menstruation. Nogle kvinder mener at kunne mærke, at de er blevet gravide, sågar lige efter det befrugtende samleje. Ofte er dette nok en retrospektiv følelse. Kvindens normale Menstruationscyklus kan variere meget, og at hun går et par dage over tiden, behøver ikke at betyde graviditet. Bekræftelsen vil i reglen være en graviditetstest i hjemmet. Se i øvrigt artiklen Er jeg gravid?

Det skal tilføjes, at ingen præventionsformer er 100% sikre, og anvendelsen af dem også er afgørende for, hvor sikkert det enkelte præventionsmiddel er.

Idet kvinden har konstateret sin graviditet, bør hun kontakte sin læge, så de i samråd kan bestemme, hvor hun skal føde (såfremt hun har bestemt sig for at gennemgå graviditeten, ellers for at blive henvist til Abort). 

Kvinden bliver henvist til pågældende hospital/fødeklinik, hvor hun kan få samtaler med en jordemoder. Lægen opretter en svangerskabsjournal samt en vandrejournal, der skal følge kvinden i hendes graviditet, og som anvendes til at anføre generelle oplysninger om graviditeten (herunder vægt, fostervægt, blodtryk og problemer der måtte være under graviditeten).

Fødselslægen (obstetriker og eller gynækolog) vil i reglen ikke være involveret i graviditeten, med mindre kvindens egen læge eller jordemoder skønner det nødvendigt. Kvinden vil i samråd med jordemoderen beslutte sig for, hvilken måde hun ønsker at føde på, herunder om hun ønsker at få foretaget et kejsersnit. Se også Fødselsforberedelser.

Kvinden vil opleve en række ændringer i hendes krop. Flere af disse kan besværliggøre dagligdagen:

  • En almindelig gene under specielt den tidlige del af graviditeten er Kvalme, især om morgenen (morgen-Kvalme)
  • Træthed, dels pga. den øgede belastning på kroppen, som uværgeligt vil medføre træthed, men til tider overbygget af kvindens søvnproblemer
  • Den ændrede hormonproduktion i kroppen vil ofte føre til øget udflåd og slimproduktion i skeden, hvilket kan være generende
  • Hormonerne er ligeledes årsag til kvindens hævede bryster, der kan være svært ømme. Væksten vil også føre til øget kartegning på overfladen af brysterne
  • Nogle kvinder får en nyopstået trang til at spise ting, de ikke før har haft lyst til. Nogle gange kan det være så udtalt, at der kan være tale om trang til at spise mere absurde ting, som normalt ikke betagtes som fødevarer (jord, kridt, sæbe mm.). Dette kaldes pica
  • I takt med at fosteret vokser, vil der opstå trykgener, hvilket vil føre til hyppige vandladninger, som dels er resultat af den ofte øgede urinproduktion, men også at blærekapaciteten bliver mindre pga. trykket fra livmoderen
  • Selv samme tryk er en af faktorerne, der øger risikoen for forstoppelse under graviditeten
  • Det voksende foster er ligeledes skyld i, at bugvæggen gøres tyndere og svagere, og man vil se, at navlen buler ud ved slutningen af graviditeten
  • Det øgede tryk i maven og på de store kar i kvindens mave, måske kombineret med den nedsatte fysiske aktivitet, vil øge risikoen for åreknuder i benene under graviditeten.

Graviditeten vil også rejse andre spørgsmål hos kvinden, som "hvad skal jeg spise, mens jeg er gravid?" og "må jeg dyrke sport og have sex, når jeg er gravid?".

Vægtstigningen under graviditeten er obligatorisk, omend den for nogle kvinder virker meget overvældende, og nogle måske tager for meget på. I reglen øges vægten med 13-16 kg, og ofte mere.

Specielt den sidste del af graviditeten kan man tage meget på (ca. 400 gr. om ugen). Vægtøgningen er selvfølgelig individuel, og afhænger af fosterstørrelse (og antal), moderens vægt samt om hun har tendens til at samle meget vand i kroppen.