Røde hunde under graviditeten

Forfatter: Læge, Peter Bonde
Dato: 12. november 2007
Røde hunde under graviditeten

Røde hunde under graviditeten kan give svære fosterskader. Kvinder, der smittes med røde hunde i første trimester, tilrådes abort. Man mener, at ca. 90% af alle kvinder er immune overfor røde hunde.

ContentPageId 1977
ID 944

Infektion med Røde hunde (rubella) hos den gravide kvinde kan give svære fosterskader. Hvis infektion sker i første trimester er risikoen 30-50%, mens den nok er under 10%, hvis den forekommer senere. Misdannelserne omfatter døvhed, hjertefejl og synsproblemer, ligesom barnet kan være mentalt retarderet. Kvinder, der smittes i første trimester, tilrådes abort.

Man mener, at ca. 90% af alle kvinder er immune overfor røde hunde, enten som følge af tidligere infektion eller vaccine. Kvinder, der ikke ved, om de har haft infektionen, eller om de er vaccinerede, tilrådes en blodprøve for at undersøge, hvorvidt de bør lade sig vaccinere inden graviditet.

Efter indførslen af MFR vaccinen i børnevaccinationsprogrammet , der gives til børn på 15 måneder og 12 år, er sygdommens hyppighed faldet markant.