Hudpleje af spædbarn

Dato: 14. oktober 2003
spædbørns hudpleje

Nyfødte barn har et lag fosterfedt på huden. Det skal blot have lov til at blive opsuget naturligt af barnets egen hud for at gøre den smidig og beskyttet mod infektion. Derfor er det bedst at vente nogle døgn med at give barnet det første bad.

Når babys hud skæller

Nogle dage efter fødslen kan barnet få nogle døgn med lidt skallende hud. Børn, født efter forventet termin, har ofte en del skallende hud lige fra starten, det skyldes, at fosterfedtet er opbrugt allerede inden fødslen. At huden ser sådan ud, betyder ikke noget for barnet. Der vil hurtigt komme en fin og smidig hud nedenunder.

Der er ingen grund til at smøre den skallende hud, kun hvis der ligefrem opstår revner f.eks. ved hånd- og fodled, i så fald kan du smøre med et tyndt lag fugtighedcreme.

Spædbarnets hud holder sig ofte fin ad naturens vej, dvs. uden brug af cremer og salver. Hudens naturlige produktion af talg er endnu ikke stabiliseret, så huden kan blive "doven" og ikke selv producere fedtstof, hvis det hele tiden bliver tilført udefra. Det er de voksnes behov, hvis de synes, at barnet skal "dufte".


Det skal babys hud holdes ren for

Det lille barns hud har først og fremmest brug for at blive holdt ren og tør for urin, afføring og sved.

Fugtige hudflader, der støder mod hinanden, kan let irriteres og blive røde og få revner. Det gælder især hudfladerne bag ørerne, under hagen, under armene og i lysken. Hos særligt polstrede børn kan det også være i albueled og knæhaser.

Det er derfor vigtigt, at disse steder bliver tørret grundigt dagligt, på varme dage endda måske flere gange dagligt.

Som hovedregel skal barnet udelukkende vaskes med vand. Afføring kan også vaskes af med vand eller lidt olie på en vattot. Der kan selvfølgelig være undtagelser, og måske får du en gang imellem lyst til at gøre dit barn ekstra dejligt, og så er babysæbe fin at bruge.

Baby hudpleje om vinteren

Om vinteren får kulden de små blodkar til at trække sig sammen for at holde på kropsvarmen, dermed bliver blodcirkulationen nedsat. Ansigtshuden er mest udsat, kinderne bliver røde og ru selv hos børn, der ligger godt beskyttede i barnevognen. 

Ansigthuden har brug for lidt ekstra pleje, smør med en let og plejende creme f.eks. en fugtighedscreme eller, hvad du har i huset, bare det er uparfumeret.

Kroppen i øvrigt kan også være mere tør om vinteren. Så har dit barn tendens til tør hud om vinteren, kan du smøre med en almindelig uparfumeret fugtighedscreme. Nogle børn er født med en skallende hud, det er ofte børn født senere end den beregnede termin.

Hvis huden er så tør, at den revner, er det nødvendigt at smøre den med fugtighedscreme eller komme lidt olie i badevandet. Undlad at bruge sæbe sammen med olie. Brug altid uparfumerede midler til barnet.

Spædbarnet ligger altid på ét af ørerne, når det sover. Det giver varme og fugt bag ørerne. Et gylp kan også let løbe om bag øret. Vær derfor ekstra opmærksom på at holde dette sted rent og tørt.


Eksem og revner i huden

Børn med eksem danner ofte revner bag ørerne, uanset hvor omhyggelig man er med plejen. Er der opstået en revne, så vask den nænsomt med en vattot og smør med fugtighedscreme.

Hvis revnen væsker, kan du lave nogle små lærredsklude, klippet i en størrelse, så de kan ligge bag øret.

Lærredskludene lægges i kogt, afkølet vand eller kamillethe. Kludene vrides op og lægges bag øret og skiftes flere gange dagligt. Undlad at bruge creme eller salve samtidig med lærredskludene. Når revnen ophører med at væske i løbet af 1-2 dage, smøres med fugtighedscreme.

Alle barnets åbninger rengøres bedst med hjørnet af en stofble eller vaskeklud. Bruger du vatpinde, gør det da med stor forsigtighed og kun i den yderste del af øregangen. Øregangen er så kort, at vatpinden let kan komme til at beskadige trommehinden. Der findes specielle vatpinde til ørerne.

Vatpinde kan være praktiske, når navlen en gang imellem skal renses. Brug lidt olie eller vaseline til opblødning af skorper, som kan dannes i navlen.

Barnets hænder rører ved mange ting i løbet af en dag og puttes jævnligt i munden. Når "fremmede" skal se barnet, tager de ofte fat i dets hænder. Griberefleksen gør jo, at barnet giver et dejligt "klem" tilbage. Dette er alt sammen fint nok, vær blot omhyggelig med, at barnets hænder bliver vasket med sæbe én til flere gange dagligt. Der bliver også nemt varmt og fugtigt i den nyfødtes hænder, fordi de er ofte er lukkede.

Mellem tæerne er der varmt og fugtigt, så husk at tørre godt imellem dem. Det er i øvrigt vigtigt at lære dette videre til barnet, når det en gang selv skal klare denne opgave, dermed undgås evt. svampedannelse mellem tæerne senere i livet.

Ved almindelig bleskift, er det nok at vaske barnets numse med lunkent vand. For megen brug af sæbe kan udtørre huden og gøre den mere sårbar.

Der kan selvfølgelig være situationer i forbindelse med afføring, hvor det kan være nødvendigt at bruge sæbe, brug da en mild børnesæbe. De fleste spædbørn får på et eller andet tidspunkt hudproblemer i bleområdet, her beskrives de mest almindelige:

Rød, irriteret hud

Årsagen kan være, at den tætsluttende ble giver rigeligt med varme og fugt til huden. En anden årsag kan være, at urinens ammoniak i forbindelse med enzymer fra afføringen ændrer hudens surhedsgrad.

 • Skift barnet hyppigt.
 • Lad barnet ligge nogle minutter uden ble flere gange om dagen.
 • undgå brug af éngangsvaskeklude, uden sæbe føles de som sandpapir mod huden. Brug i stedet en vaskeklud af frottè eller en tot vat.
 • Tør evt. huden med en hårtørrer, men VæR FORSIGTIG, ikke for varmt og ikke for tæt på huden, hold hårtørreren 1 meter fra barnet. Drenge skal ligge på maven. Hvis drengen ligger på ryggen, kan han komme til at tisse op i hårtørreren, og få stød og dermed en forbrænding.
 • Brug en vandafvisende creme eller salve, det er f.eks. cremer indeholdende silikone, zink eller dimetikon. Cremen/salven smøres på i et tyndt lag 2-3 gange i døgnet.

Bruger du tøjbleer, så anvend så vidt muligt vaskemiddel uden blegemiddel og parfume. Brug af skyllemiddel kan irritere barnets hud mere end en ru ble gør. Eddike kan i stedet bruges som skyllemiddel.

Det er vigtigt, at sæben er skyllet godt ud af tøjet. Vær opmærksom på sæbedoseringen, ofte bruges mere sæbe end nødvendigt.


Rød, væskende hud

 • Gør som nævnt under "Rød irriteret hud" men undlad salve og creme.
 • Brug i stedet kogtvandsklude, som er lærredsklude, der er klippet til, så de har samme størrelse som den ødelagte hud.

Kludene lægges i kogt vand, evt. kamillethe. Når væsken er afkølet, vrides en klud op og lægges direkte på huden, inden bleen lægges på.

Der lægges ny klud/klude på ved hvert bleskift. Det er vigtigt ikke samtidig at bruge salve eller creme.

 • Når huden ikke længere væsker, der går ca. 1-2 døgn, holder du op med at bruge kogtvandsklude og smører nu en vandafvisende salve eller creme på huden.

Svampeudslæt

Svampeudslæt i bleregionen kan starte med, at barnet har trøske i munden, som via mave-tarmkanalen giver udslæt i numsen. Svampeudslæt kan også komme udelukkende i bleregionen.

Gærsvampen er en del af den normale flora, som vi alle har i munden og mave-tarmkanalen samt for kvinders vedkommende i skeden. Når den giver sig til at gro, så det bliver generende for kroppen, kan det skyldes en ændring i surhedsgraden i huden eller at modstandskraften generelt er nedsat p.g.a. af anden sygdom.

Udseende

 • Opstår ofte omkring endetarmsåbningen, især hvis barnet har trøske i munden.
 • Et rødt, sammenhængende udslæt med røde væskende blærer, det er hævet, uregelmæssigt og landkortagtigt i forhold til huden udenom.
 • Er du i tvivl, om det er svamp, kan du drøfte det med din sundhedsplejerske.

Behandling

 • Har du "trøskesaft" i huset, prøv da først at smøre dette på, hver gang du skifter barnet.
 • Svampedræbende creme fås i håndkøb på apoteket og smøres på flere gange i døgnet.
 • Tjæresalve kan også have god virkning på lettere tilfælde.
 • Når svampeudslættet er væk, kommer der ofte en pergamentagtig hud, som blot skal plejes med noget fugtighedscreme.
 • Hjælper dette ikke, må du gå til din læge.

Husk at vaske dine hænder efter bleskift.

ContentPageId 851
ID 142