Er ufrivillig natlig vandladning (enuresis) hos børn almindeligt?

|
Kilde: www.kontinens.dk, Kontinensforeningen
Dato: 9. august 2005

Moderne forskning har vist, at ufrivillig natlig vandladning ofte skyldes helt basale fysiske forhold, som den natlige urinproduktion og blærens rummeevne.

Der findes forskellige behandlinger, der retter sig mod disse mekanismer og som kan gøre langt de fleste børn tørre.

Hyppighed af ufrivillig natlig vandladning

Ufrivillig natlig vandladning eller enuresis er meget hyppigt forekommende, således har 6-10 procent af alle syv-årige problemet. Dette betyder, at op mod 2 børn i hver første klasse, og i alt cirka 50.000 børn lider af enuresis.

Hvis man ikke gør noget ved problemet, er der cirka 15 procents chance for at blive tør i løbet af et år. Dog er det således, chancen er endnu dårligere hos dem der har enuresis hver nat.

Hos en lille del af børnene fortsætter symptomerne op i voksenalderen og en til 3 procent af unge voksne har fortsat enuresis.


Ufrivillig natlig vandladning har et arveligt komponent

Enuresis er arveligt. Hvis f.eks. den ene forælder har haft enuresis som barn, vil deres børn have 5-7 gange større risiko for at få enuresis end andre.

Man er desuden godt på vej til at finde de gener, der medfører enuresis.

Dag- og natinkontinens

Man skelner mellem dag- og natinkontinens. Man har enuresis, hvis man tisser i sengen om natten efter fem-års alderen, hvorimod man taler om daginkontinens, hvis man tisser i bukserne i dagtiden.

Det er vigtigt, at man adskiller disse former for inkontinens, idet såvel udredning som behandling er forskellig.

ContentPageId 9645
ID 9808