Børneastma - Astma

|
Kilde: www.boernogastma.dk
Dato: 5. december 2006
astma

Astma hos børn. Børneastma rammer mange små børn, men hvorfor får nogle børn astma? Hvad er børneastma, og hvordan behandles astma hos børn?

ContentPageId 11305
ID 10080

Astma er en lungesygdom med kronisk betændelse i luftrørene, som giver åndenød og hoste. Det er desuden den mest almindelige kroniske sygdom hos børn.

Børn med astma har kronisk betændelse i lungerne, dvs. at der er betændelse, selv når barnet ikke har anfald.

Ved astmaanfald er luftrørene forsnævret. Forsnævringen skyldes både kramper i musklerne uden om luftrørene og betændelse i luftrørenes slimhinde. Betændelsen får slimhinden til at hæve, og der dannes mere slim. Luftrørene bliver derfor lukket til, ligesom når næsen er stoppet ved forkølelse.

Vi kender ikke årsagen til betændelsen i luftrørene, men det skyldes ikke bakterier eller virus, og det kan ikke behandles med penicillin. Vi ved, at astmabetændelsen er kronisk, dvs. der er også betændelse, når barnet ikke har anfald. Og vi ved, at den er skadelig for luftvejene.

Astma kan være en alvorlig sygdomstilstand i lungerne, der kræver behandling. Hvis børn med astma ikke får en effektiv behandling, er luftvejene meget sarte for irritation.

På længere sigt giver den ubehandlede betændelsestilstand risiko for kronisk dårlig lungefunktion. Derfor har astma stor betydning for børnenes sundhedstilstand og livskvalitet.