Hjertets klapper

Dato: 21. november 2006
Hjerteklapper

De fire hjerteklapper sikrer, at blodet løber den rigtige vej gennem hjertet. Sygdomme i hjertets klapper kan være infektion, gigtfeber eller medfødt hjertefejl, der kan give skader, hvor klapperne kan forsnævres eller blive utæt.

Funktion af hjertets klapper

Hjertet består af to forkamre og to hjertekamre (læs mere om Hjertets opbygning).Illustration af hjertetsopbygning og funktion af klapperne mellem forkamre og hjertekamre.

Mellem forkamrene og hjertekamrene sidder der en hjerteklap, som forhindrer, at blodets løber tilbage til forkamrene, når hjertet trækker sig sammen.

Hvor blodet drives ud af de to hjertekamre til henholdsvis lungekredsløbet og hovedpulsåren, sidder der ligeledes klapper, der sikrer at blodet ikke løber tilbage i hjertet, når hjertet slapper af.

Klappen mellem højre for- og hjertekammer kaldes trikuspidalklappen, og modsvares i venstre hjertehalvdel af mitralklappen.

Klappen til lungekredsløbet hedder pulmonalklappen, og som forbindelse til hovedpulsåren, aorta, sidder aortaklappen.


Sygdomme i hjertets klapper

Der kan opstå forskellige sygdomme i hjertets klapper som f.eks. infektion og Gigtfeber. Disse kan medføre skade på klapperne.Illustration af hjertet og funktion af klapperne mellem hjertekamrene og de to årer, som udgår herfra.

Skade kan gøre, at en klap forsnævres, så blodet har sværere ved at komme igennem. Det gør, at den del af hjertet, der skal pumpe blodet, bliver belastet. Det kaldes klapstenose.

Der kan også ske det, at klappen ikke kan lukke tilstrækkeligt tæt længere, og blodet løber tilbage, hvor det kom fra. Det belaster ligeledes hjertet. Tilstanden kaldes klapinsufficiens.

Stenose og insufficiens kan optræde i den samme klap samtidigt.

Det er hyppigst aorta- og mitralklappen, der bliver ramt. (Se hjerteklap sygdomme). En beskadiget hjerteklap kan også skyldes en Medfødt hjertefejl eller være aldersbetinget.

ContentPageId 1244
ID 347