Kønssygdomme - En liste over seksuelt overførte sygdomme

Forfatter: Læge, Peter Bonde
Dato: Revideret 7. februar 2018 - første publicering 14. oktober 2003
Kønssygdomme - En liste over seksuelt overførte sygdomme

Der findes mange forskellige former for kønssygdomme, og nogle er mere smitsomme end andre. Den bedste forebyggelse er at dyrke sikker sex ved brug af kondom. Vi har samlet en oversigt over 12 seksuelt overførte sygdomme her.

Seksuelt overførte sygdomme er en række sygdomme, der alle er forårsaget af en fremmed mikroorganisme, dvs. virus, bakterie, svamp, parasit eller et lille dyr. Fælles for dem er, at de kan overføres ved kontakt mellem slimhinder ved forskellige former for seksuelt samvær.

Mens nogle sexsygdomme er meget smitsomme, er andre mere sjældne. Langt de fleste sygdomme helbredes, dog findes nogle som man aldrig slipper helt af med. Man kan sagtens være smittet med en sexsygdom selv om man ikke har symptomer. Det er vigtigt, at blive tjekket for sexsygdomme, da de bl.a. kan medføre sterilitet, øget risiko for smitte med andre sexsygdomme, alvorlig sygdom i immunforsvaret, hjernen og centralnervesystemet.

12 seksuelt overførte sygdomme

Følgende sygdomme kan overføres ved seksuel omgang:

 1. HIV/AIDS
 2. Smitsom leverbetændelse (Hepatitis B)
 3. Kondylomer (kønsvorter)
 4. Human Papillomavirus (HPV)
 5. Herpes Genitalis
 6. Klamydia
 7. Gonoré
 8. Syfilis
 9. Tricomonas
 10. Svamp i skeden eller på penis
 11. Fladlus og fnat
 12. Mycoplasma genitalium

Risikoen for at pådrage sig en kønssygdom øges betydeligt med antallet af partnere, samt hvis man ikke dyrker sikker sex, dvs. anvender kondom, der er den eneste form for prævention, der beskytter mod kønssygdomme.

Seksuel omgang med personer fra risikoområder, dvs. østeuropæriske lande, afrika og asien øger ligeledes risikoen.


Sådan kan du forebygge kønssygdomme

Den bedste måde at forebygge (eller undgå) kønssygdomme er at dyrke sikker sex ved brug af kondomer, som er det bedste forsvar mod smitte af seksuelt overførte infektioner.

Det er yderst sjældent at blive smitte gennem blodtransfusioner, og det regnes for sikkert at modtage blod. Det frarådes kraftig at genbruge sprøjter og især kanyler.

Hvis man får mistanke om, at man er smittet med en kønssygdom, bør man søge læge for at blive undersøgt. Bliver man testet positiv, bør man lave en smitteopsøgning og informere tidligere partnere om, at de evt. kan være smittede.

ContentPageId 1315
ID 404