5 påstande om periodevis faste

Dato: Revideret 9. november 2017 - første publicering 18. September 2014
5 påstande om periodevis faste

Periodevis faste er en af mange sundhedstrends. Med sundhedstrends følger også påstande. Her kommer vi 5 af disse til livs og får styr på, om faste har en gavnlig effekt på sundheden.

1. Påstand: Spis ofte og oprethold en høj forbrænding.

Du har sikkert hørt, at du skal spise mange små måltider for at opnå et højt stofskifte, og derved et større kalorieforbrænding. 

Stofskiftet stiger lidt i tiden efter et måltid, da kroppen bruger energi på at fordøje maden.

Dog er det ikke hyppigheden af måltiderne, der er afgørende for et vægttab, men nærmere antallet af kalorier og typen af kalorier.

Om man indtager 3, 6 eller 9 måltider på en dag, er for den sags skyld irrelevant i forbindelse med et vægttab, så længe man ikke overskrider kalorieindtaget


2. Påstand: Spis mindre og ofte for bedre mæthedsfølelse.

Denne påstand er korrekt, men det er ikke ligegyldigt, hvad du spiser. Et studie har vist, at færre proteinholdige måltider fordelt udover dagen, giver den bedste mæthedsfornemmelse.

Dette skyldes proteiners komplekse struktur og langsomme fordøjelse og optagelse i tarmen.  

3. Påstand: Spis mindre og modvirk store blodsukkerudsving.

Det er misforstået, at raske mennesker har store blodsukkerudsving. Vores krop har en fantastisk evne til, at regulere blodsukkeret ved hormonel regulering, uanset hvor ofte man spiser.

I øvrigt har mængden af mad, man indtager, ikke stor betydning.

Her gælder det om, at spise måltider som er varierede, rige på protein, kostfibre (komplekse kulhydrater) og sunde fedtstoffer.  


4. Påstand: Når du faster, tror kroppen at der er hungersnød  

Hvis man følger 5:2 kuren eller på anden vis faster i perioder (i et givent antal timer om dagen eller flere dage i træk), tror kroppen ikke, at der er hungersnød og sætter basalstofskiftet ned for at tilpasse sig til situationen.

Nogle studier har først vist en reducering i stofskiftet efter 60 timer, imens andre studier ikke har vist en påvirkning overhovedet ved faste over 72-96 timer.

Dog vil faste over en længere periode tærre på muskelmassen især, hvilket ikke er gavnligt.

Forbrændingen kan tilgengæld forbedres en smule ved at have dage, hvor man er lidt mere restriktiv med kalorierne og de resterende dage sørger for at spise sundt og varieret. 

5. Påstande: Faste nedbrydder musklerne 

Hvis du blot faster periodevist f.eks. 1-2 dage om ugen, nedbrydes dine muskler ikke. Det er først ved længerevarende faste, at kroppens muskelmasse begynder at blive nedbrudt og brugt som energikilde.

Dette sker når leveren og musklernes glykogenlagre er tømt, og vi stadig ikke får tilført gukose, som er cellernes brændstof. Hvis fasten fortsætter over længere tid, vil kroppen forsøge at forhindre yderligere nebrydning af musklerne ved istedet for at bruge fedtvævet som energikilde. 

Har periodevis faste så en gavnlig effekt på sundheden? Antallet af måltider over en dag, har ingen betydning for forbrændingen, men hvis de er proteinholdige kan de dog have en gavnlig effekt på mæthedsfornemmelsen, og på den måde også sundheden, fordi trangen til at spise mere ikke opstår.

Det er dog satdig vigtigt, at sørge for at man ikke overskrider sit kaloriebehov.

Hvis man ønsker at øge sin forbrænding, kan man tage dage, hvor man nedsætter kalorieindtaget til f.eks. 500 kcal og samtidig holder en sund livsstil de resterende dage i ugen. 

ContentPageId 43921
ID 11787