Væskebalance

Dato: Revideret 21. September 2017 - første publicering 27. januar 2005
Væskebalance

Vand er et uorganisk stof, der løbende tabes fra kroppen og derfor må tilføres med føden. Det er den største stofgruppe i menneskekroppen og udgør 50–75% af kropsvægten.

Vand og væskebalance er vigtigt for at opretholde kroppens funktioner. Størstedelen af vandet i kroppen befinder sig i cellerne, og resten er i blodet. Væskebalance er et udtryk for forholdet mellem den mængde væske, som vi indtager, og den mænge, som vi udskiller.

Opretholder man ikke væskebalancen, kan det lede til dehydrering eller svækkede nyrerne. Kroppens vandindhold aftager med alderen og med stigende mængde kropsvægt.

Kroppen består af vand

Størstedelen af vores kropsvægt består af vand, og findes både i vores muskler og i vores fedtvæv.

Vi finder både væske udenfor cellerne i vores krop og inde i dem. Størstedelen svarende til ca. 2/3 findes inde i kroppens celler, imens den sidste 1/3 findes udenfor cellerne. Her findes væsken imellem og rundt om cellerne, i blod – og lymfekar og i kroppen hulrum i hjerne, øjne, ører og led m.m.


Fordeling af væske i kroppen

Den måde som vandet fordeler sig i kroppen er styret af koncentrationsforskellen mellem væsken inde i cellerne og udenfor cellerne. Det er særligt væskeindholdets indhold af natrium – og kaliumsalte, som bestemmer fordelingen af væsken i kroppen.

Natrium, også kendt som køkkensalt, findes hovedsagligt udenfor cellerne, mens kalium findes inde i cellerne. Denne fordeling er meget vigtig for at kroppen kan fungere, som den skal.

Væskebalance

Når der er tale om at kroppen er i væskebalance, betyder det at mængden af væske, vi indtager f.eks. over et døgn, er den samme mængde væske, som vi udskiller.

Tørst og udskillelse af væske er det de to mekanismer, der regulerer væskebalancen. Tørst er et sanseindtryk, som udløses af sanseceller og resulterer i at væske indtages. Sansecellerne er følsomme overfor koncentrationen af bl.a. natrium og kalium.

Hvis vi får for lidt væske, er der tale om dehydrering. Dehydrering har generelt negativ betydning for hele kroppen og bør undgås.

For meget væske, altså et indtag på 4-5 l, over en længere periode, vil overbelaste nyrerne og sænke dens evne til at filtrere kroppens væske.


Hvor kommer væsken fra, og hvordan udskilles den?

Selvom der kan være en ubalance i vores indtag af vand, er vandindholdet i kroppen næsten altid den samme.

Størstedelen af den væske, vi indtager, kommer fra drikkevarer og den mad, vi spiser. Samtidig mister kroppen hele tiden væske gennem huden. Dette er et led i kroppens varmeregulerende system og afhænger af niveauet af fysisk aktivitet, temperatur og luftfugtighed.

Det er dette, vi især mærker, når vi er på ferie et dejligt, varmt sted, og man sveder lidt mere, end man plejer og derfor også har brug for mere væske.

Derudover taber vi også væske, når vi trækker vejret, fordi den luft, vi udånder, er mættet med vanddamp til forskel for den luft, vi indånder.

Udover den væske, vi udskiller, gennem huden, og når vi trækker vejret, udskilles størstedelen af den væske, vi indtager, igennem urinen.

Hvorfor er det vigtigt at drikke vand?

Vand har stor betydning for kroppens organer og mekanismer.

At få nok vand og være hydreret har f.eks. stor betydning for:

  • Hjernen. Hvis vi er dehydreret, vil dette føre til hovedpine og nedsat koncentration.
  • Huden. Ved væskemangel vil huden blive tør.
  • Kroppen celler. Vand transporterer næring ind i cellerne og affaldsstoffer ud derfra og ud af kroppen.
  • nyrerne. Kroppens affaldsstoffer bliver bortskaffet gennem nyrerne og udskilt igennem urinen. nyrerne filtrerer kroppens væske og fjerner på denne måde affaldsstofferne.

Hvor meget vand skal du drikke?

Det anbefales at drikke mellem 1-1,5 l vand om dagen.

Dette er blot vejledende, da det daglige væskebehov kan variere afhængig af temperatur og aktivitetsniveau. Derfor er det vigtigt altid at mærke efter og holde øje med disse faktorer for at sikre, at du er hydreret og har fået nok vand.

ContentPageId 9690
ID 9833