Udebleven menstruation (Amenorré og menostasi)

Forfatter: Læge, Peter Bonde
Dato: Revideret 6. September 2006 - første publicering 14. oktober 2003

Definition og årsag til udebleven menstruation

Der er flere årsager til at, Menstruationen kan udeblive.

Af praktiske grunde inddeler man udebleven menstruation i 3 kategorier:

 • Primær amenorré er hos den unge pige/kvinde, der endnu ikke har haft sin første menstruation (menarche) i en alder, hvor Menstruationen normalt starter.
 • Menostasi er en tilstand, hvor kvinden har haft regelmæssige menstruationer, men denne nu er forsinket i længere end 1-2 uger. Dette kan opfattes som en standsning i Menstruationen.
 • Sekundær amenorré er en tilstand, hvor kvinden ikke har haft menstruation i over 6 måneder. Dvs. man taler om egentligt menstruationsstop.

Denne inddeling af udeblevne menstruationer er praktisk, når man skal adskille årsagerne til udebleven menstruation.


Udebleven menstruation hos piger der ikke har fået første menstruation

I den vestlige verden er den gennemsnitlige alder for tidspunktet, hvor pigen får sin første menstruation 13 år. Der er selvfølgelig en betydelig variation.

Hvis pigen ikke har fået sin første menstruation i en alder af 16 år, har hun primær amenorré, og det er i denne alder, man typisk vil forsøge at lede efter en forklaring.

Årsager til primær amenorré

Ikke sygelige (ikke-patologiske) årsager:

 • Menstruationens begyndelsestidspunkt er som nævnt meget varierende, hvorfor det ikke nødvendigvis er sygeligt, at pigen ikke har fået sin første menstruation i 16 års alderen. Denne tilstand kaldes konstitutionel forsinkelse. Man skal være opmærksom på, at dette ofte er arveligt, hvorfor det kan være en fordel, at spørge moderen, hvornår hun oplevede sin første menstruation.
 • Noget medicin kan have indflydelse på kvinders hormonbalance, hvorfor det er meget vigtigt, at fortælle til lægen, hvis man tager noget medicin - også håndkøbsmedicin og naturlægemidler.

Sygelige (patologiske) årsager:

 • Skyldes oftest en ændring i hormonbalancen.
 • Eliteidræt kan have en hæmmende effekt på hormonudskillelsen, hvorfor unge piger, der dyrker eliteidræt, ofte får deres menstruation senere og som regel i forbindelse med en pause eller stop i idrætsudøvelsen. Tilstanden kan sammenlignes med spiseforstyrrelser ( Anorexia nervosa eller bulimi) , idet piger med disse lidelser ofte heller ikke får menstruation til tiden, og disse sygdomme forårsager samme forskydning i hormonbalancen.
 • Lidelser i stofskiftet, der ofte er relateret til skjoldbruskkirtlen (thyroidea) eller lidelser i binyrerne , der også kan give ændringer i menstruationerne. Lidelser i æggestokkene (ovarierne) som eksempelvis cyster kan også hæmme Menstruationen.

Genetiske årsager hører til de sjældnere årsager til primær amenorré:

 • Piger født med det såkaldte Turners syndrom vil ikke få menstruation. Ligeledes kan andre arvelige sygdomme eller mutationer af forskellige typer give anledning til udebleven menstruation.

Årsager til menostasi og sekundær amenorré

 • Nogle af årsagerne til, at menstruationerne udebliver hos kvinder, der tidligere har haft regelmæssige menstruationer, er de samme som ovennævnte. De hormonelle forandringer, der kan være i forbindelse med eliteidræt og spisevægring kan også forårsage, at Menstruationen udebliver hos kvinder med en ellers regelmæssig menstruation.
 • Ligeledes kan medicin også have indflydelse på Menstruationen hos disse kvinder. En særlig gruppe fortjener dog at blive nævnt: Hvis kvinder, der tager P-piller ikke holder pause ved pakkens slutning, men forstætter på en ny pakning, vil de ikke få nogen blødning. Samme effekt kan ses ved brug af hormonspiraler.
 • To naturlige årsager til blødningsstandsning hos kvinder, der før har haft regelmæssige menstruationer er hhv. overgangsalderen (menopausen/klimakteriet) og graviditet .
 • Endelig er der gruppen af kræftsygdomme i æggestokke , livmoder og Livmoderhals, der kan give menstruationsforstyrrelser.

Symptomer ved udebleven menstruation

Primær amenorré

Hos den unge pige skal man være opmærksom på følgesymptomer, der kan være i forbindelse med årsagen til den udeblevne menstruation.

Hvis pigens krop ikke er begyndt at udvikle kvindelige træk, dvs. udvikling af bryster, kønsbehåring og kvindelig fedtfordeling, kan udeblivelsen skyldes sen udvikling, eller årsagen kan være eliteidræt.

Man skal dog være opmærksom på, om der har været betydeligt vægttab, og om pigen fremstår som undervægtig.

Sekundær amenorré og menostasi

Mange kvinder er ikke klar over, at de er gravide, før de har haft to eller flere udeblevne menstruationer.

Derfor er det altid relevant at tænke tanken, at man kan være gravid. Det er meget vigtigt i den sammenhæng, at man husker på, at ingen præventionstyper er 100% sikre, og at man derfor godt kan være gravid, hvadenten man har anvendt P-piller, kondom eller andre typer for prævention.

Her er graviditetstesten, som kan fås på apoteket og efterhånden i en del supermarkeder, et oplagt værktøj (husk at læse brugsvejledningen).

Fælles symptomer

Da udebleven menstruation i sig selv ikke er en sygdom, men kan være et symptom på en sygdom, optræder det ofte sammen med en række andre symptomer.

Man skal dels være opmærksom på smerter fra underlivet, men man skal også være opmærksom på symptomer på stofskiftelidelser.

Forholdsregler og diagnose

Hvis man har udeblevne menstruationer, hvadenten man er en pige på 16 år, der ikke har oplevet den første menstruation, eller man tidligere har haft menstruationer, bør man kontakte sin læge (hvis udeblivelsen står på i mere end 1-2 uger efter forventet menstruation).

Da udviklingen af den kvindelige kropsbygning begynder før Menstruationen, bør man kontakte sin læge, hvis man ikke er begyndt at udvikle bryster, kønsbehåring eller kvindelig fedtfordeling, når man er 14 år.

Det er dog vigtigt at huske på, at denne udvikling er meget individuel, og at der oftest ikke ligger nogen sygdom bag.

Da udebleven menstruation ofte er et af flere symptomer, afhænger de undersøgelser, der skal laves, af, hvad der findes af andre symptomer, samt kvindens alder. Disse informationer er sammen nogle ledetråde, der kan give mistanke om sygdomme, der skal be- eller afkræftes af forskellige undersøgelser.

Dette kan være:

 • En Gynækologisk undersøgelse , der evt. kan give mistanke om betændelse eller graviditet. Denne kan suppleres med en vævsprøve.
 • Urinprøve ved mistanke om graviditet.
 • Blodprøver der kan afdække stofskifteforholdene.
 • Ultralydsscanning, der kan påvise tilstedeværelsen eller fraværet af svulster.

Typisk vil man starte med en Gynækologisk undersøgelse og en graviditetstest. Viser disse ikke noget, vil man typisk vente med yderligere undersøgelser, til den næste menstruation skulle have fundet sted.

Det er vigtigt at huske, at man i denne periode stadig kan blive gravid, og prævention bør derfor anvendes, hvis dette ikke ønskes.


Behandling af udebleven menstruation

Behandlingen af udebleven menstruation er ikke entydig, men afhænger af tilstanden eller sygdommen, der ligger til grund herfor.

Der henvises derfor til de relevante sygdomme under sektionen kvindens sygdomme.

ContentPageId 1669
ID 4319