Bronkiektasi (Bronkieudvidelse)

Dato: 12. marts 2007

Definition og årsager til bronkiektasi

Bronkierne er forlængelsen af luftrøret, som forgrener sig ud i lungerne, og bronkierne bliver mindre i diameter, jo længere de forgrener sig ud i lungevævet.

Bronkiektasi er en udvidelse af de mellemstore bronkier, hvilket ofte medfører, at slimtransporten væk fra lungerne bliver vanskeliggjort, og der ophobes sekretvæske i lungerne.

Bronkiektasi kan forbigående ses i forbindelse med lungebetændelse og en sammenklappet lunge. Ved mere kroniske betændelsestilstande i lungen, hvor der er en ødelæggelse af muskulatur og elastiske komponenter i bronkievæggen, ses bronkiektasi hyppigere.

Groft sagt mener man, at 50% af bronkiektasierne skyldes en tidligere infektion i barndommen, og 50% skyldes genetiske sygdomme som f.eks. cystisk fibrose. Bronkiektasier er ikke så hyppige i Danmark.


Symptomer på bronkiektasi

Der ses typisk følgende symptomer:

  • Kronisk hoste med gulligt/grønligt opspyt.
  • Der ses hyppigt blodigt opspyt.
  • I svære tilfælde kan opspyttet lugte fælt.
  • Der kan ses mild til moderat feber, træthed og åndenød.

Forholdsregler og diagnose

Har man et familiemedlem, som er kendt med en kronisk lungelidelse, og har man selv haft mange lungebetændelser, kan ovenstående symptomer indikere en bronkiektasi, og man bør søge læge.

Lægen kan lytte på lungerne og sende en prøve af opspyt til dyrkning for bakterier for at komme diagnosen nærmere.

Den sikreste metode til at diagnosticere sygdommen er ved at foretage en CT-skanning, som visualiserer udvidelsen af bronkierne og evt. tilstedeværelsen af små sekretansamlinger.


Behandling af bronkiektasi

Sekretansamlingen i bronkierne er optimal grobund for bakterier, og der behandles derfor primært med antibiotika. For at bruge den rigtige type antibiotika, er det vigtigt, at man dyrker opspyttet for at bestemme, hvilken type bakterie det drejer sig om. Behandlingstiden er et par uger.

Da bakterierne kan være svære at bekæmpe, er der hyppigt tilbagefald af infektion.

I meget svære tilfælde, hvor den kroniske hoste og feber er så udtalt, at personen ikke får sin nattesøvn, mister appetit og bliver udmagret, kan en operation komme på tale. Her fjerner man det stykke af lungen, hvor bronkieudvidelsen er.

Dette betyder, at operation kun kan lade sig gøre, hvis sygdommen er lokaliseret til et meget begrænset område af lungen.

Forløb og komplikationer

Forløbet afhænger meget af den tilgrundliggende lidelse.

Det vil være optimalt at foretage rygestop, hvis man er ryger og har gentagne lungebetændelser og hoste med gult opspyt.

ContentPageId 1531
ID 591