Forstoppelse og diarré

Forfatter: Læge, Peter Bonde
Dato: Revideret 22. februar 2018 - første publicering 14. oktober 2003
Forstoppelse og diarré

Forstoppelse og diarré er begge hyppige tilstande, der rammer mange danskere hver dag. Mens forstoppelse er hård, træg eller sjælden afføring, er diarré karakteriseret ved hyppige og vandede afføringer.

Defition og årsager til forstoppelse

Ved forstoppelse kan afføringen være træg, hård og/eller sjælden. Forstoppelse optræder i alle aldersgrupper, dog er tilstanden hyppigere blandt kvinder end mænd.

  • 20 % af befolkningen har forstoppelse
  • 10 % bruger afføringsmidler

Grænsen mellem hvad der er normalt, og hvad der er unormalt, er ikke tydeligt opdelt. Dermed er det ikke unormalt, hvis der går flere dage mellem hver afføring.

Forstoppelse defineres ud fra hvorvidt der optræder smerter og ubehag i forbindese med træg, hård eller sjælden afføring. Afføringsmønsteret varierer meget fra person til person, hvor nogle har afføring flere gange dagligt, mens andre har afføring med 1-2 dages mellemrum.

Årsagerne til forstoppelse kan være mange. Hos nogle skyldes det et medicinforbrug, da nogle medikamenter nedsætter tarmens bevægelighed. Dette kan f.eks. være smertestillende medicin tilhørende opioidgruppen, der bl.a. indeholder morfin, eller syntetiske udgaver heraf.

Folk der har brug for smertemedicin af denne type pga. længerevarende smerter får ofte forstoppelse, og de bør sættes i behandling med afføringsmidler. Hos nogle skyldes forstoppelsen et overforbrug af diarré hæmmende midler, eller et tidligere stort forbrug af afføringsmiddel, der er blevet stoppet.

Andre årsager kan være kosten, der bør indeholde fiberrige fødevarer som rugkerner og grøntsager af kål-typen.

Læs også: Kostfibre er vigtige for din sundhed.

Forholdsregler ved forstoppelse

Forstoppelse er i sig selv ikke en sygdom, men kan være et symptom på en underliggende lidelse, som f.eks. kræft i tyktarmen, og specielt voksne i en alder over 40 år, bør være opmærksom på, hvis de igennem længere tid, pludselig bliver forstoppede, da det kan være kræft.

Nogle folk med hæmorider eller analfissurer, har smerter ved afføring (specielt sidstnævnte), der kan give frygt for at gå på toilettet, og de har derfor tendens til at holde på afføringen så længe som muligt, og nogle spiser endda mindre, for at undgå at gå på toilettet. Dette kan ligeledes give forstoppelse.

Læs også: Årsager til forstoppelse.


Definition og årsager til diarré

Diarré er ligesom forstoppelse ikke en sygdom i sig selv, men det kan være et symptom på en bagvedliggende sygdom.

Akut diarré defineres som flere end 3 løse afføringer om dagen, mens kronisk diarré defineres som mere end tre daglige løse afføringer i over fire uger. 

Årsagerne kan dels være Infektion i tarmen, med f.eks. salmonellabakterier eller en virus (som f.eks. norovirus, der giver såkaldt Roskildesyge med opkastninger og diarré).

Længerevarende diarré kan skyldes amøbedysenteri, specielt hvis man har været ude at rejse i Sydeuropa eller uden for Europa. Hvis der er tale om en hel familie eller et middagsselskab, der har fået diarré, kan der også være tale om infektion i tarmen eller en Fødevareforgiftning.

Diarré kan også skyldes sygdomme i tarmen som Crohns sygdom, Colitis ulcerosa, cøliaki, eller sjældendt tumorer i tyndtarmen eller Tyktarmen. Hos nogle er årsagen ingen af ovenstående, og man kan ende med at få diagnosen irriteret tyktarm som er en udelukkelses diagnose, der ikke stilles før andre sygdomme er udelukket.

Forbigående tilfælde af diarré behandles ikke, og mange mennesker oplever til tider én til flere dage med tynde afføringer, der ikke er behandlingskrævende.

Disse kan skyldes en mindre infektion eller irritation i tarmen. Når man har diarré er det vigtigt at drikke rigeligt med væske, da man ellers risikerer at blive dehydreret.

Gode råd ved diarré

  • Drik mindst to liter væske hver dag. Undgå sødmælk
  • Spis lidt til hvert måltid
  • Vælg letfordøjelig kost
  • Prøv lidt ekstra salt i mad og drikke

Alle drikkevarer bør have stuetemperatur, hvor man bør drikke lidt af gangen til måltider, men så meget som muligt uden for måltiderne. Efter en pludselig, kortvarig diarré anbefaler man de første 12-14 timer at drikke vand med sukker og salt i moderate koncentrationer.

Artiklen er oprindeligt skrevet af læge Peter Bonde d. 14.10. 2003, og opdateret af redaktionen på Sundhedsguiden.dk d. 22.2. 2018. 

ContentPageId 2131
ID 984