Forsnævring af den nedre mavemund (Pylorusstenose)

Dato: Revideret 14. februar 2016 - første publicering 15. august 2006

Definition og årsager til Pylorussytenose

Pylorus er den smalle overgang mellem mavesækken og tolvfingertarmen og kaldes også den nedre mavemund. Den består af en lukkemuskel, der under normale omstændigheder er lukket. Den åbnes ved passage af føde eller væske. 

Pylorusstenose betyder en yderligere forsnævring af dette område, hvilket kan vanskeliggøre passage af føde og væske.

Pylorusstenose kan være medfødt (se Medfødte fejl i fordøjelsesorganerne), eller det kan opstå som komplikation til mavesår eller kræft i mavesækken eller tolvfingertarmen.

Man skelner ofte mellem om pylorusstenosen er forbigående (pylorusspasme - f.eks. pga. et sår i nærheden, der får området til at hæve op) eller blivende pga. ardannelse og efterfølgende skrumpning efter opheling af tidligere mavesår eller mavekræft.  


Symptomer på pylorusstenose

Symptomerne på pylorusstenose er følger af, at stenosen helt eller delvist forhindrer passage af føde og væske med udspilning af mavesækken til følge.

  • Tiltagende kvalme.
  • Store opkastninger indeholdende kun delvist fordøjede føderester.
  • Tilstanden lindres efter opkastninger.
  • Vægttab hvis tilstanden har stået på i længere tid.
  • Længerevarende hikke.

Forholdsregler og diagnose

Hvis man oplever ovenstående symptomer, skal man søge læge.

Diagnosen stilles let ved en kikkertundersøgelse kombineret med udtagning af en vævsprøve (biopsi) for udelukke mavesår eller mavekræft.


Behandling af sygdommen

Hvis tilstanden skyldes en pylorusspasme pga. et nærliggende sår, kan tilstanden ofte behandle medicinsk (man behandler mavesåret). 

Hvis den medicinske behandling ikke har nogen effekt må man operere. Operationen kaldes en selektiv gastrisk vagotomi. Den går ud på at nerveforsyningen til den syreproducerende del af mavesækken overskæres, således at syreproduktionen nedsættes, og mavesåret og efterfølgende pylorusstenose forsvinder.

Hvis tilstanden er permanent efter ardannelse, laver man en såkaldt pyloroplastik, hvor man ved et snit overskærer nogle af muskelfibrene i pylorus, hvilket gør åbningen større. Man kan også lave en gastroenteroanatomose (GEA), hvor en del af tolvfingertarmen føres op til den nederste del af mavesækken før pylorus, således at der skabes en forbindelse mellem mavesæk og tarm uden om pylorus.

Man kan også forsøge sig med en såkaldt ballonudvidelse, hvor man synker en lille ikke-oppustet ballon og derefter oppuster ballonen langsomt, så forsnævringen udvides. Effekten af behandlingen er dog diskutabel, da forsnævringen ofte vender tilbage.

Forløb og komplikationer til sygdommen

Er forsnævringen betydelig, vil den efterhånden føre til vægttab, og de hyppige opkastninger kan føre til dehydrering, forstyrrelser i kroppens saltbalance samt eosophagitis.

Artiklen er oprindeligt skrevet af Læge Rasmus Broby Johansen og udgivet på Sundhedsguiden.dk den 15/08 - 2006. Opdateret den 14/2 - 2016 af ovennævnte lægefaglige skribent. - Rettighedshaver er Sundhedsguiden.dk.

ContentPageId 1640
ID 4294