Motion styrker dit immunforsvar

Forfatter: Trine Brøndsted
|
Kilde: Smittskyddsinstitutet
Dato: 3. oktober 2012
Motion styrker immunforsvaret

Når du motionerer styrker du dit immunforsvar. Personer, som er i god form, har et bedre immunforsvar, de er sjældnere syge og kommer sig hurtigere over sygdom. Hemmeligheden ligger i at finde det rette niveau af motion i hverdagen, for meget motion svækker nemlig immunforsvaret i en periode og kan gøre en stresset person mere stresset.

Derfor styrker motion immunforsvaret.

Undersøgelser har vist, at den medfødte del af immunforsvaret, de såkaldte NK-celler (Natural Killer) bliver påvirket, når der sker en betydelig øgning i deres aktivitet og det giver bl.a. en bedre beskyttelse mod kræft.

Men andre dele af immunforsvaret bliver også påvirket af fysisk aktivitet.

Når vi motionerer, producerer vi flere hvide blodlegmer, T-celler ( som blandt andet aktiverer immunforsvaret), B-celler (som hjælper med at producere antistoffer mod fremmede organismer), og cytokinfunktionen (som er en del af immunforsvaret) bliver også påvirket at motion.

Så en løbetur et par gange om ugen styrker dit immunforsvar.

Læs også: Top 10 fødevarer der styrker dit immunforsvar.


Sådan får du motion ind i hverdagen

Sundhedsstyrelsen anbefaler bl.a., at du får pulsen op 30 min. om dagen i minimum 10 min. ad gangen, det er altså ikke nok at gå en kort tissetur med hunden om aftenen, hvis du vil have glæde af motionens velsignelser.

MEN hellere 5 minutters gåtur end ingen tur overhovedet.

5 hurtige tips til motion i hverdagen

  • Gå en rask tur med familien om eftermiddagen inden det bliver mørkt, eller efter aftensmaden inden familien dumper ned i sofaen. – Når først du sidder der, kommer du aldrig op igen.
  • Gå en tur rundt om blokken på 10- 15 min. i frokostpausen – tag en kollega med- Gå rask til, så du får pulsen op
  • Cykel på arbejde eller stå af en station eller et par busstopsteder før og gå resten af vejen
  • Brug ikke bilen, når børnene skal hentes og bringes. Tag cyklen eler gå. Hvis du ikke får pulsen op, får du i hvertfald bevæget kroppen, samt lys og luft.
  • Køb en skridttæller – Det kan være motiverende at se hvor mange skridt du tager i løbet af en dag og nå de mål du har sat dig.

Læs også: Sådan kan du bevæge dig mere i hverdagen.

Hård træning og immunforsvaret

Hvis du træner hårdt dvs en eller flere timer i træk og når op på 70-80 procent af din max. kapacitet, så kan dit immunforsvar efterfølgende blive nedsat i et halvt til et helt døgn.

Derfor er det en god ide at holde hviledag, så din krop kan nå at komme sig. Træner du kun 50 procent af din max. kapacitet, så vil dit immunforsvar være svækket i kortere tid. Dit immunforsvar bliver dog på sigt bedre af træningen.

Læs også: Stress og motion – Find balancen.

ContentPageId 43515
ID 11460