Prostata (Blærehalskirtlen)

Dato: Revideret 9. februar 2018 - første publicering 21. november 2006
Prostata (Blærehalskirtlen)

Prostata hedder på dansk blærehalskirtlen og har form og størrelse som en lille kastanje. Urinrøret løber igennem prostata, der sidder lige under urinblæren.

Definition af prostata (blærehalskirtlen)

Prostata er en rund lille fast kirtel, som er placeret lige under blæren og omgiver den øverste del af urinrøret. Den ligger lige foran rektum, hvorfor man kan mærke den med en behandsket finger gennem endetarmen. Dette bruges i diagnostisk øjemed, når lægen skal mærke størrelse og form af prostata.

En almindelig prostata har en størrelse på ca. 2 cm i diameter, vejer omtrent 25 g og består af mange små kirtler, der produceres et sekret, som udskilles i urinrøret under ejakulation (sædafgang). Under ejakulation trækker prostata sig sammen og udskiller sekretet, som blander sig med sæden i urinrøret.

Dette sekret gør det nemmere for sædcellerne at bevæge sig i vagina og livmoder. Derudover stimulerer sekretet sædcellernes bevægelighed, hvormed sandsynligheden for en befrugtning fremmes.


Sygdomme i prostata

De almindeligste former for sygdomme i prostata er infektioner i prostata (prostatitis), prostataforstørrelse og prostatakræft.

De hyppigste symptomer ved sygdomme i prostata er vandladningsproblemer, da en hævet prostata vil afklemme urinrøret.

Prostata bliver større med alderen

Mens de fleste organer bliver mindre med alderen, har prostata en tendens til at vokse og blive større - dog er forstørrelsen godartet. Det er det mandlige kønshormon, testosteron, der stimulerer væksten i prostata.

Den godartede forstørrelse af prostata kan klemme på urinrøret og give problemer med vandladningen. Symptomer på forstørrelsen vil oftest vise sig ved 50-årsalderen og kan behandles medicinsk eller med en operation.

ContentPageId 1303
ID 396