Prostatabetændelse (Prostatitis)

Dato: Revideret 9. februar 2018 - første publicering 21. november 2006

Definition og årsager til prostatabetændelse

Betændelse i prostata kan optræde i to varianter: akut og kronisk.

  • Akut prostatabetændelse: Skyldes en bakteriel infektion med udtalte symptomer.
  • Kronisk prostatabetændelse: En vedvarende betændelse- eller smertetilstand i blærehalskirtlen (prostata), hvor symptomerne er meget individuelle.

Akut prostatabetændelse er en forholdsvis sjælden sygdom, der rammer ca. 2 ud 1.000 danske mænd om året. En hyppig årsag til akut prostatitis er udtagning af vævsprøve fra prostata til undersøgelse for prostatakræft.

Kronisk prostatitis er en mere hyppig tilstand. Forskere antager, at mellem 10-40% af den voksne mandlige befolkning har haft symptomer på Betændelse i prostata. Kronisk prostatabetændelse kan opstå af flere årsager, men inddeles typisk i bakteriel prostatitis og ikke-bakteriel prostatitis.


Symptomer på prostatabetændelse

Ved akut prostatitis kan symptomerne udvikle sig hurtigt og være alvorlige.

  • Feber og kulderystelser.
  • Smerter ved roden af penis og i lænderegionen.
  • Hyppige, smertefulde og pludselige vandladninger.
  • Der kan forekomme urin-retention (problemer med at komme af med urinen).

Ved kroniske former for prostatitis ses der sparsomme symptomer, og hvis de findes, udvikler de sig gradvist og ses som:

  • Smerter og ømhed ved roden af penis, i testiklerne, i bækkenet og i lænderegion.
  • Smerter ved eller efter ejakulation og/eller blod i sæden.
  • Hyppig vandladning med smerter/svien.
  • Udflåd fra urinrøret.

Forholdsregler og diagnose

Hvis man mistænker prostatitis pga. ovenstående symptomer, skal man straks kontakte egen læge. Her vil lægen føle på prostata med en behandsket finger gennem endetarmsåbningen. Ved undersøgelsen vil størrelsen, konsistensen og ømheden af prostata blive bedømt.

Samtidig kan man massere prostata, og på den måde kan man presse prostatasekret ud i urinrøret og få en sekretprøve til undersøgelse. Ligeledes skal man aflevere en urinprøve i et glas. Både urin- og sekretprøven vil blive undersøgt for infektiøse mikroorganismer, der kan forårsage prostatitis.

I tilfælde af at lægen mistænker tilstedeværelsen af en byld, kan man foretage en ultralydsskanning af prostata for at få visualiseret prostata.


Behandling af prostatabetændelse

I tilfælde af at prostatitis skyldes en bakteriel infektion, bliver man behandlet med antibiotika, som rammer den specifikke bakterie.

I normale tilfælde bedres tilstanden indenfor uger, men i enkelte tilfælde kan symptomerne vare måneder. Dette skyldes da, at bakterierne ligger i områder, som ikke kan nås af antibiotikaen. I denne periode kan der suppleres med smertestillende medicin samt afføringsmidler, som letter tarmpassagen og dermed tarmbevægelserne. Dette mindsker irritationen af prostata.

I tilfælde af at prostatitis ikke skyldes en bakteriel infektion, kan man blive behandlet med smertestillende medicin, samt medicin som har en afslappende effekt på blæren, således at vandladningen lettes.

Forløb og komplikationer

I de fleste tilfælde kan prostatitis behandles med antibiotika uden komplikationer. I de mere kroniske tilfælde, som ofte rammer ældre mænd, bliver situationen kompliceret af, at prostata vokser med alderen (se prostataforstørrelse).

Derudover kan infektionen sprede sig til andre dele af urinvejene, og hvis der dannes bakteriefyldte bylder, kan det blive nødvendigt med et kirurgisk indgreb, hvor man renser området under bedøvelse.

ContentPageId 1749
ID 800