Når formen bliver synligt bedre

Dato: 13. juni 2008

Kilde: Aktiv Træning

De fleste pulsure indsamler en masse data, mens du træner – informationer, som bagefter kan overføres til en computer, så du kan se, hvordan det går med at nå dine personlige mål. Det kan være stærkt motiverende at få syn for, at din form udvikler sig i positiv retning, at du forbrænder flere og flere kalorier, og at du bliver bedre til at træne i din zone.

Heart rate chartHvad viser kurven?


Den illustrerer hvor højt din gennemsnitspuls har ligget på de mange træningsture.

Hvordan bruger jeg mine data?


Tallene er mest interessante, hvis du sammenligner træningspas med identisk indhold, fx hvis du ved flere lejligheder har gennemløbet den samme 5 km-rute. En højere gennemsnitspuls viser, at du har presset dig selv hårdere, end du plejer. De andre pulsværdier er irrelevante, så kig kun på gennemsnitspulsen (her: den blå kurve).


Kan jeg se på kurverne, at jeg er kommet i bedre form?


Ja, hvis du er i stand til fx at løbe samme strækning på samme tid, men med en lavere puls, er det en klar indikation af, at du er i bedre form. Ligger din puls derimod højere end dine tidligere resultater, er din form sandsynligvis blevet dårligere.

BMI chartHvad viser kurven?


Den afspejler forholdet mellem din højde og din vægt og kan fortælle om du er undervægtig, normalvægtig eller overvægtig.

Hvordan bruger jeg mine data?


Hold øje med hvordan grafen udvikler sig i løbet af de næste måneder. Hvis du vil tabe dig, skal kurven gerne bevæge sig nedad.

Kan jeg se på kurven, at jeg er kommet i bedre form?


Ifølge de gældende anbefalinger bør BMI ligge mellem 18,5 og 25. Hvis du starter med et BMI over 25, og kurven daler, er det normalt et tegn på, at du er kommet i bedre form.

Fat burnt chart


Hvad viser kurven?


Den giver en grov indikation af, hvor meget fedt du har forbrændt under træning. Fedt er sjældent kroppens eneste brændstof. Vi kører næsten altid på en blanding af fedt og kulhydrater.
Mange individuelle forhold afgør derfor, om du forbrænder mest fedt eller mest kulhydrat. Hvor mange kalorier dine måltider indeholder, er desuden med til at afgøre, om du i løbet af træningsdagen rent faktisk taber den mængde fedt, som kurven viser.

Hvordan bruger jeg mine data?


Hvis du gerne vil tabe dig, er målet at opnå så høj en fedtforbrænding som muligt. Brug derfor værdien som motivation til gradvist at øge din træningsmængde og træningens intensitet. Sæt dig gerne nogle små delmål om fx at forbrænde lidt mere fedt end i sidste uge.

Kan jeg se på kurven, at jeg er kommet i bedre form?


Nej, ikke direkte. Men du kan se, at du træner mere end tidligere, hvis fedtforbrændingen stiger, og dette vil med stor sandsynlighed resultere i bedre form.

Calorie burnt chart


Hvad viser kurven?


Den viser, hvor mange kalorier du har forbrændt i løbet af de enkelte træningspas. I løbet af en cykeltur på en time forbrænder en 80 kg tung
mand eksempelvis cirka 600 kalorier, hvis han kører med 20-25 km i timen.

Hvordan bruger jeg mine data?


Sæt dig et mål for, hvor mange kalorier du vil forbrænde i løbet af træningspasset. Lad det gerne være stigende, så du under hvert træningspas – eller for hver uge, der går – prøver at overgå de tidligere resultater. Kalorieregistreringen kan være en udmærket motivation til lige at forlænge den planlagte træning med nogle minutter.

Kan jeg se på kurven, at jeg er kommet i bedre form?


Både ja og nej. Hvis du ved et lavere tidsforbrug forbrænder samme mængde kalorier som tidligere, kan det være udtryk for, at du er blevet bedre til at presse dig selv under træning og derfor minut for minut forbrænder flere kalorier. Du træner altså hårdere og er i bedre form. Der kan dog også være andre forklaringer – eksempelvis at du er blevet tungere og derfor bruger mere energi på at bevæge dig!

Below zone chart


Hvad viser kurven?


Den afslører, hvor stor en del af tiden din puls har befundet sig under den zone, som du ellers havde besluttet dig for at træne i.

Hvordan bruger jeg mine data?


Målet er, at så meget af træningen som muligt ligger i den pulszone, som du før træning indtastede i dit pulsur. Hvis store dele af din træning foregår med en lavere puls, end du havde sat dig for, følger du ikke dit træningsprogram, og du risikerer let at spilde en masse værdifuld tid. Det gælder derfor om at give træningen en ekstra skalle fremover.

Kan jeg se på kurven, at jeg er kommet i bedre form?


Nej, men du kan se, om du er blevet bedre til at træne i det planlagte område. Ideelt set skal kurven falde over tid og nærme sig 0 procent mere og mere.

In zone chart


Hvad viser kurven?


Den viser, hvor stor en del af tiden din puls har befundet sig i det pulsområde, som du selv har defineret, da du tastede din øvre og din nedre pulsgrænse ind i pulsuret før træning.

Hvordan bruger jeg mine data?


Målet er, at så meget af træningen som muligt ligger i den ønskede pulszone. Tilbringer du kun en lille del af træningstiden i den planlagte zone, må du i gang med at finde årsagen. Husk fx, at opvarmning, der jo foregår med relativt lav puls, ikke skal tælles med. Vent derfor med at trykke på pulsurets startknap, til du er gennemvarm og klar til at træne med den ønskede intensitet. Under træningspasset gælder det om at fokusere mere på pulsen og sørge for at justere intensiteten op eller ned, så du holder dig inden for din pulszone.

Kan jeg se på kurven, at jeg er kommet i bedre form?


Nej, men du kan se, om du er blevet bedre til at træne i din planlagte pulszone og dermed bedre til at målrette din træning. Efterhånden som du bliver mere og mere vant til pulstræning, skal kurven helst stige og nærme sig 100 procent.

Above zone chart


Hvad viser kurven?


Den afslører, hvor stor en del af træningstiden din puls har befundet sig over den øvre pulsgrænse, som du tastede ind i dit pulsur før træning.

Hvordan bruger jeg mine data?


Målet er, at så meget af træningen som muligt ligger i den pulszone, som du inden træning besluttede dig for at træne i. Hvis du i en stor del af tiden ligger over det planlagte område, kommer du til at træne for hårdt. Dermed øges risikoen for skader. Du risikerer samtidig at forringe træningsudbyttet, fordi du ikke får stimuleret kroppen på den ideelle måde. Hvis du fx havde planlagt en lang udholdenhedstur, men fik lagt for hårdt ud og i længere tid trænede med for høj puls, kan du formentlig ikke træne lige så lang tid som forventet – og din træningsplan skrider derfor.

Kan jeg se på kurven, at jeg er kommet i bedre form?


Nej, men du kan se, om du er blevet bedre til at træne i den planlagte zone. Ideelt set skal kurven falde over tid og nærme sig 0 procent mere og mere.

Total time chart

Hvad viser kurven?


Den afslører, hvor længe du trænede den pågældende dag.

Hvordan bruger jeg mine data?


Sæt dig et mål for, hvor mange minutter du vil træne. Lad gerne minuttallet være stigende, så du under hvert træningspas – eller for hver uge der går – prøver at overgå de tidligere resultater. Øg dog maksimalt din træningsmængde med 10 procent fra uge til uge. Tidsregistreringen kan være en udmærket motivation til lige at forlænge den planlagte træning med nogle minutter.

Kan jeg se på kurven, at jeg er kommet i bedre form?


Ja. Hvis du træner på nøjagtig den samme rute, kan du sammenligne, om du gradvist bliver hurtigere. Mange vælger at have en testrute, som de en gang om måneden tester formen på. Hvis du ikke træner på den samme rute hver gang (og det er der mange gode grunde til at lade være med), så pas på ikke at fejlfortolke resultaterne. Set over en længere periode vil du blive i stand til at træne i markant længere tid – altså blive mere udholdende – og det skal naturligvis ikke tolkes som tegn på, at formen bevæger sig den forkerte vej.
ContentPageId 12298
ID 10319