Kondylomer på penis (Kønsvorter)

Forfatter: Læge, Peter Bonde
Dato: 5. februar 2008

Definition og årsager til kondylomer på penis

Kondylomer eller kønsvorter skyldes en infektion med humant papilloma virus (HPV). Virus overføres ved seksuel omgang, dvs. samleje.

De fleste infektioner skyldes HPV type 6 og 11, men infektioner med type 16 og 18 ses også. De to sidstnævnte findes hos langt de fleste patienter, der får diagnosticeret livmoderhalskræft, og de menes derfor at være en del af årsagen til udvikling af dette, og er muligvis også en del af årsagen bag ondartede sygdomme på penis.

Vorterne vokser hyppigtst hos folk med nedsat immunforsvar.

Læs også: Alt om kønsvorter og behandling.


Symptomer på kondylomer på penis

Der findes to forskellige, almindelige typer af kondylomer.

Den papillomatøse ”blomkålslignende” og de vortelignende. De papillomatøse sidder ofte i det indvendige af forhuden, i kanten mellem forhud og penishovede eller på penishovedet. De vortelignende sidder i reglen på skaftet. Disse er affladede.

Det bør nævnes, at kondylomer kan findes i huden omkring anus, hvis man har modtaget analt samleje og sjældendt også uden forudgået analt samleje.

Behandling af kondylomer på penis

Behandlingen er påsmøring af en gel, der virker hæmmende på virus, men der findes ikke middel, der virker effektivt virusdræbende. Ofte er kirurgi nødvendigt, enten med saks eller med affrysning af vorterne. Alternativt kan der anvendes laserkirurgi. Kirurgi udføres under lokalbedøvelse.

Til tider forsvinder kondylomerne af sig selv.


Forløb og komplikationer af kondylomer på penis

Udbrud af kondylomer kan komme igen lang tid efter de oprindelige kønsvorter er behandlet og/eller forsvundet. Dette kan være årsag til mistanke om utroskab i et forhold, hvor den ene part pludselig får et udbrud. Mistanken kan altså være uberettiget, hvis der er tale om et nyt udbrud af en ældre virusinfektion.

Sjældendt kan kondylomer udvikle sig til en stor ansamling af papillomatøse vorter – Buschke Loewensteins tumor. Dette er specielt hos immunsuprimerede. Her vokser vorterne meget voldsomt.

ContentPageId 1777
ID 826