Oftalmologi (øjensygdomme)

Dato: Revideret 21. august 2017 - første publicering 14. oktober 2003
Øjensygdomme

Oftalmologi er det lægelige speciale, som beskæftiger sig medicinsk og kirurgisk med sygdomme i øjne og synsbaner herunder bestemmelse af brille- og kontaktlinsestyrker. Oftalmologien udføres af speciallæger i øjensygdomme.

Oftalmologi kommer af det græske ophthalmus (øje) og er læren om øjet og dets sygdomme.

Øjenlægens uddannelse

Uddannelsen til øjenlæge hører under speciallæge uddannelsen. En øjenlæge er derfor en uddannet læge, der der har specialiseret sig inden for øjet.

 • Medicinstudiet på universitetet (bachelor og kandidat) - 6 år
 • Klinisk basisuddannelse (KBU - før kendt som turnus) - 1 år
 • Introduktionsstilling inden for et speciale ud af 25 anerkendte specialer - 1 år
 • Hoveduddannelsesstilling inden for det valgte speciale - 4 til 5 år

Uddannelsen som speciallæge i oftalmologi tager ca. 12 år at gennemføre. Efter endt uddannelse arbejder øjenlægen typisk på hospitaler eller i egen praksis.

Hvad kan behandles hos en øjenlæge?

En øjenlæge arbejder med alt, hvad der har med øjnene at gøre, dette indebærer således også kirurgisk og medicinsk arbejde som diagnosticering og behandling af voksne og børn. Der findes utallige øjensygdomme, der involverer alt fra betændelse i øjet (hvilket dog oftest klares hos patientens egen læge), til smerter af forskellige årsager. Man kan være født blind, eller man kan blive blind pga. sukkersyge eller et uheld, f.eks. som følge af en nytårsraket.

Øjenlægen behandler bl.a. følgende øjensygdomme, som kan deles op i kortvarige- og kroniske øjensygdomme.

Kortvarige øjensygdomme:

 • Bindehindebetændelse (pink eye)
 • Bygkorn
 • Røde øjne
 • Symptomer på tørre øjne

Kroniske øjensygdomme:

 • Øjenlågsbetændelse
 • Øjenallergi
 • Grøn stær
 • Grå stær
 • Aldersrelateret makula degeneration
 • Diabetisk retinopati
 • Sjögrens syndrom

Hvordan foregår en behandling?

Behandlingen hos en øjenlæge varierer alt efter hvilke symptomer eller sygdomme, der er tale om.

Øjenbetændelse er en meget almindelig sygdom og kaldes sommetider for "pink eye". Normalt går øjenbetændelsen væk efter et par uger og kræver ikke behandling. I nogle tilfælde skal øjenbetændelsen behandles med øjendråber eller allergimedicin (antihistamin).

Et bygkorn er en smertefuld knude på øjenlåget. Det er en lille byld (samling af pus), der skyldes en bakterieinfektion. Øjet og øjenlåget bliver røde, og øjnene løber i vand. Har man et bygkorn, der ikke vil læges eller giver mange smerter, skal man opsøge sin optiker eller øjenlæge og få vejledning.

Grøn stær er en anden øjensygdom, der kan påvirke synet. Den er almindelig hos ældre mennesker og mennesker, hvis familie har historik med denne sygdom. Grøn stær opstår, når trykket inde i øjet er så højt, at nerverne og trådene bagerst i øjet beskadiges. Normalt får man grøn stær på begge øjne, men det ene øje påvirkes ofte hurtigere end det andet.

Mennesker med grøn stær oplever normalt ingen symptomer, og deres syn forekommer i begyndelsen at være normalt. Det er derfor meget vigtigt at få foretaget regelmæssige synsprøver, så ens optiker eller øjenlæge kan undersøge for grøn stær. Behandles grøn stær ikke, kan det påvirke synet og føre til blindhed. Skader på øjet fra grøn stær kan ikke repareres, men tidlig diagnose, behandling med øjendråber og laseroperation eller kirurgisk indgreb kan minimere risikoen for yderligere tab af syn.

Grå stær er, når øjets linse bliver uklar. Grå stær giver ingen symptomer i begyndelsen, men med tiden kan synes blive sløret. Grå stær er oftest aldersrelateret og mere almindelig hos ældre mennesker. Der kan også være andre årsager, der øger risikoen for grå stær, bl.a. solens skadelige UV-stråler, usund kost, rygning, diabetes og genetiske anlæg.

Har man grå stær men ingen symptomer, eller er synet kun lidt påvirket, kræves der ikke altid behandling. Såfremt at grå stær begynder at påvirke ens daglige gøremål såsom evnen til at genkende mennesker, læse eller køre, kan behandlingen indebære laseroperation eller kirurgisk indgreb.

Øjenlægen udfører også kosmetiske operationer. Hvis øjenlågene f.eks. "hænger" ned over selve øjnene, kan den overskydende hud skæres væk. Dette er som regel forbeholdt privat praksis.

ContentPageId 2502
ID 1140