”Ny æra” i kampen mod kræft nyhed

Et revolutionært forsøg, der finder sted denne sommer, vil forskere undersøge en ny form for personlig behandling af en af de mest dræbende kræftsygdomme, lungekræft. Eksperter er enige, ”dette åbner op for en ny æra i kampen mod kræft”

”Ny æra” i kampen mod kræft

I et endnu uset samarbejde mellem kræftforskere, det engelske sundhedsvæsen og medicinalindustrien, vil forskere nu forsøge at forstå forskellige kræftsvulsters genetiske egenskaber, og identificere stoffer, der kan give en målrettet behandling til patienter med specifikke varianter af lungekræft.

Forskere ved Cancer Research UK, der har stået i spidsen for den ”genetiske revolution” i kræftbehandlingen, vil nu få særlig adgang til medicinalproduktionen hos nogle af de største medicinalvirksomheder AstraZeneca og Pfizer.

I første omgang vil man teste effekten af 14 lægemidler mod 21 forskellige genetiske tumorer i flere hundrede kræftpatienter. Derefter er håbet, at identificere de lægemidler, som virker mod de forskellige genetiske typer af kræft.

Det seneste årti er der sket et stort skift i opfattelsen af kræft. Ny teknologi har for første gang tilladt forskere, at foretage en detaljeret genetisk analyse af kræftsvulster. Forskere kan nu se hvordan normale celler transformeres til kræftceller, og man er blevet i stand til, at identificere specifikke anormaliteter og kræftformer som er varierende i forskellige patienter.

Det banebrydende forsøg, der begynder i juli 2014, er det første af sin slags i verden. Professor Peter Johnson, chefkliniker ved Cancer Research UK, fortæller til den britiske avis Independent, at dette ”markerer begyndelsen af en meget spændende tid i kampen mod kræft.”

Dr. Harpal Kumer, adm. Direktør ved Cancer Research UK siger, at forsøgene ”omskriver regelsættet” for kræftbehandling.

”Hvad vi taler om her er, at give en række muligheder til patienter, der ellers vil diagnosticeres som uhelbredeligt kræftsyge.”

Forskere forventer, at det bliver normen, at man kan analysere kræftpatienters tumorer kort efter en diagnose er stillet således, at læger kan give en målrettet behandling. Denne banebrydende behandlingsform, kaldet stratificeret behandling, vil muligvis hjælpe mange kræftramte og deres familier.