Halsbetændelse (Tonsillitis)

Dato: Revideret 16. maj 2017 - første publicering 28. September 2006
Halsbetændelse er infektion i mandlerne og slimhinderne i svælget.

Halsbetændelse er en bakterie- eller virusinfektion bagerst i svælget, hvor man ofte oplever influenzalignende symptomer. Bakterieinfektioner kræver behandling. Det gør virussen ikke, men den smitter meget nemt.

Definition og årsager til halsbetændelse

Halsbetændelse er en betegnelse, som bruges for en infektion i mandlerne (tonsillerne) og slimhinderne bagest i svælget. Det er en almindelig sygdom, som hyppigst forårsages af virus eller bakterier.

Bakterieinfektioner er mere sjældne end virusinfektionser.  Virusbetinget halsbetændelse kræver ikke behandling. Bakteriebetinget halsbetændelse behandles ofte med penicillin. De skyldes som regel streptokokker. Voksne rammes nogle gange, men oftest ser man halsbetændelse blandt børn.

Halsbetændelse ses typisk i de koldere måneder. Der kan af og til ses mindre epidemier af virusbetinget halsbetændelse.

Halsbetændelse kan også opstå som følge af visse andre sygdomme f.eks. skarlagensfeber og mononukleose


Symptomer på halsbetændelse

Ved en begyndende halsbetændelse vil man ofte have influenzalignende symptomer. I nogle tilfælde vil symptomerne være ganske få.

De almindelige symptomer er:

 • Smerter når man synker.
 • Feber.
 • Hævede, røde og ømme mandler, evt. med hvide belægninger.
 • Smerter som kan stråle ud til ørene.
 • Hævede lymfeknuder på halsen. 
 • Ofte er der fravær af hoste.
 • Forkølelse

Forholdsregler og diagnose

Halsbetændelse er meget smitsom. Især virushalsbetændelse smitter meget nemt, da virus overføres gennem luften. Bakteriehalsbetændelse smitter primært ved direkte kontakt. Uanset hvilken form for halsbetændelse man har, er det meget vigtigt at opretholde god hygiejne for at begrænse smitte. 

Mange virusinfektioner, som kan give ondt i halsen, vil som regel gå over af sig selv. Har man kraftige vedvarende smerter i halsen og feber, bør man søge læge. Lægen kan afklare, om det kan være halsbetændelse.

Lægen kan ved en klinisk undersøgelse, en blodprøve og en podning fra halsen vurdere, om man skal have antibiotikabehandling. Podningen sker ved, at lægen med en vatpind berører slimhinden i halsen. Efterfølgende undersøges vatpinden for bakterier.

Strep-A test er en hurtig test, som med rimelig sikkerhed kan afsløre bakterier i løbet af få minutter. 

Strep A-testen bliver kun udført af lægen, hvis patienten opfylder 3-4 af Centor-kriterierne:

 • Feber over 38,5 grader
 • Belægninger på mandlerne
 • Fravær af hoste
 • Ømme lymfeknuder omkring kæben

Behandling af halsbetændelse

Halsbetændelse vil i mange tilfælde gå over af sig selv efter ca. en uge. Det kræver ikke behandling, hvis der er tale om en virusbetinget infektion. Hvis der er tale om bakteriebetinget halsbetændelse, behandles denne som regel med antibiotika i 10 dage. Det vil oftest være med penicillin. 

Halsbetændelse kan være meget smertefuld, specielt ved synkebevægelser. Der er flere håndkøbsprodukter som lindrer de stærke smerter ved halsbetændelse. Det er for eksempel Strepsils

Forløb og komplikationer 

Halsbetændelse forløber som regel uden komplikationer og vil gå over efter cirka 1 uge. I nogle tilfælde af halsbetændelse med streptokokbakterier kan sygdommen dog medføre mellemørebetændelse eller bihulebetændelse.

I svære tilfælde kan bakterierne danne bylder i halsen, som kræver en mindre operation. Uden behandling for bylderne kan der i værste tilfælde opstå blodforgiftning.

Sjældent kan der opstå nyrebetændelse (glomerulonefritis) eller gigtfeber 1-2 uger efter en Streptokokinfektionen. De to sidstnævnte tilfælde er sjældne og skyldes immunforsvarets reaktion på halsbetændelsen. 


Fjernelse af mandlerne

Hvis man gentagene gange får behandlingskrævende halsbetændelser kan fjernelse af mandlerne (tonsillektomi) komme på tale. Indikationerne er 3 behandlingskrævende halsbetændelser per år i 2 år i træk. Det kan også være 5-6 behandlingskrævende halsbetændelser på ét år.

Operationen vil ofte foregå på en øre-næse-hals-afdeling. Der er dog risici som blødning og infektion ved at få fjernet mandlerne, så indikationerne skal opfyldes. Disse kan også være andre årsager/indikationer for at fjerne mandlerne:

 • Ekstrem og generende dårlig ånde pga. prop dannelse i mandlerne
 • Cancer i mandlerne
 • 'For store mandler' som medfører besværet fødeindtag eller snorken/søvnapnø
 • Nyrepåvirkning efter halsbetændelse
 • Gentagen dannelse af bylder omkring mandlerne

Efter operation skal man være særligt opmærksom på kraftige blødninger i op til 14 dage.

Artiklen er oprindeligt forfattet af læge Jakob Friis Schmidt og udgivet på Sundhedsguiden.dk den 28/9 - 2006. Opdateret af læge Thomas Piper Baastrup den 21/07 - 2015 og af redaktionen v. Signe Skov d. 16. maj 2017. Rettighedshaver er Sundhedsguiden.dk.

 

ContentPageId 1519
ID 579