Arteritis temporalis (AT) og polymyalgia rheumatica (PR)

Dato: 18. September 2006

Definition og årsag

eksempel på smerteplacering ved arteris temporalisArteritis betyder betændelse i en arterie (pulsåre), og da denne sygdom hyppigst forekommer i tindingearterien (temporalarterien) har den fået sit navn herefter. Sygdomme ses da også i andre af hovedets arterier bl.a. øjets arterier.

Tilstanden kaldes også kæmpecelle arteritis pga. det typiske udseende af betændelsescellerne.

Når der opstår betændelse i en arterie, kan denne lukke til og medføre problemer fra det område den forsyner med ilt.

Både AT og PR ses praktisk talt aldrig hos personer under 50 år, og ofte optræder sygdommene omkring 70 års alderen. I Danmark får ca. 20/100.000 personer over 50 år AT årligt, og ca. 40/100.000 personer diagnosticeres årligt med PR. Begge sygdomme forekommer ca. dobbelt så hyppigt hos kvinder.


Symptomer på arteritis temporalis og polymyalgia rheumatica

Fælles symptomer for de to sygdomme er:

  • Træthed.
  • Feber.
  • Nedsat appetit.
  • Vægttab.

Ved polymyalgia rheumatica ses tillige:

  • Muskelstivhed.
  • Muskelsmerter

Symptomerne ses overvejende i skulderåget, i nakkemuskulaturen, samt i bækkenets muskler. Ved arteritis temporalis kan der udover fællessymptomerne ses:

  • Tindingehovedpine, viser sig ofte i den ene side, men kan også ses i begge tindinger.
  • Ondt i tyggemuskulaturen ved brug.
  • Ømhed, rødme og manglende puls over tindingearterien.
  • Hvis øjenarterien inddrages, opstår der synsforstyrrelser, og det leder til blindhed. Øjenmanifestationer er derfor meget alvorlige symptomer, der kræver akut behandling.

Forholdsregler og diagnose

Oplever man hovedpine af længere varighed, bør man altid søge læge. Er man over 50 år og føler generel utilpashed og hovedpine kombineret med muskelsmerter og stivhed, kan læge vælge at undersøge for arteritis temporalis.

Udover det klassiske sygdomsbillede vil lægen bestyrke sin mistanke på en blodprøve, der kan vise, om der er en betændelsestilstand i kroppen.

Den endelige diagnose stilles ved, i et mikroskop, at finde kæmpeceller i en vævsprøve (biopsi) fra tindingearterien.


Behandling af arteritis temporalis og polymyalgia rheumatica

Behandlingen består i det akutte tilfælde (især hvis der er øjeninvolvering) af høje doser prednisolon (binyrebarkhormon). Behandlingen er meget effektiv, og allerede inden for det første døgn vil der ses bedring hos mange.

Patienter med polymyalgia rheumatica behandles ikke så akut og med mindre doser prednisolon. Behandlingen trappes langsomt ned til den lavest mulige dosis. Sygdommens aktivitet vurderes løbende med blodprøver.

Forløb

Det er hyppigt, at sygdommen bryder ud igen. Ofte 1-3 år efter sygdomsdebut og ofte er det i forbindelse med ophold i brugen af medicinen. Man vil herefter trappe prednisolonbehandlingen op igen.

Den langt overvejende del af patienterne med disse sygdomme bliver dog fuldstændig raske efter behandling.


Komplikationer

Hyppigste alvorlige komplikation til arteritis temporalis er blindhed. Ved de mindste tegn på dette, skal der behandles hurtigt, og inden synsnedsættelse eller blindhed opstår, da der er tale om uoprettelige skader.

Ved aflukning af arterier til hjernen kan der ses Slagtilfælde.

Der er ingen farlige komplikationer til polymyalgia rheumatica udover den øgede risiko for udvikling af arteritis temporalis.

ContentPageId 1569
ID 628