Hovedlus - Lus i håret og hovedbunden

Dato: Revideret 22. august 2017 - første publicering 14. oktober 2003
Hovedlus - lus i hovedbunden og håret

Efteråret er højsæson for lus. Her er 4 konkrete tips til effektivt at slippe af med hovedlus.

Efteråret er højsæson for hovedlus - lus i håret og hovedbunden. De fleste forældre kender til problemet, der opstår når børn trækker indendøre og stikker hovederne sammen over dukker eller computere.

Lus ses i børnehaverne og i de små skoleklasser op til ca 4. klasse - drenge som piger bliver ramt. Derefter ses lus igen hos efterskoleelever. Forekomsten skyldes formentlig manglende behandling og at lus er tabu.

Men selv voksne kan få lus, forældre såvel som de lærere, der har de små klasser.

1. Forebyggelse af hovedlus er ikke så svært

Det overordnede råd er, at man som forældre skal sørge for, at ens eget barn/børn/familie er lusefri. Hvis alle tænkte sådan og handlede derefter, var der måske ingen lus?

Læs også: Hvorfor kan jeg ikke slippe af med lusene


2. Undersøg dit barn hver uge

Det er ikke helt let. Det kræver, at man som forældre er meget opmærksom på hele tiden at kigge sit barn efter for lus. Det forebyggende ligger i at lave nogle rutiner i hjemmet, hvor man en gang om ugen, f.eks hver søndag aften, når man evt. klipper børnenes negle, også kæmmer deres hår med en tættekam. Måske vaskes håret inden med balsam, der gør kæmningen lettere.

Læs også: Fjern lus effektivt ved at kæmme håret med en tættekam

I handlen findes nu mange forskellige slags kamme eller støvsugere til kæmning. De gør kæmningen lettere, og børnene synes måske, det er lidt sjovere at få kæmmet hår. Men det er stadigt vigtigt at være meget omhyggelig, og tage sig den tid det tager.

3. Informer skole og institution hvis der er lus

Man skal informere institutionen om, at ens barn har lus. Det er ikke nødvendigt at sende et barn hjem, hvis det opdages i institutionen, da evt. smitte jo er sket.

Forældrene skal behandle barnet, og institutionen giver resten af forældrene besked om, at der er lus i institutionen, og forældrene checker selv deres børn.


4. Behandling af hjemmet ved lus

Da det er de gamle lus der falder af, har de ikke kræfter til at kravle tilbage til hårbunden igen, og man skal ikke være så bekymret for sengelinned og lignende.

En parringsdygtig lus forlader ikke godvilligt sin yngleplads. Kun ved tæt kontakt med en anden hovedbund, hvor der er varmt (30 grader), og mad (blod) , kan de finde på at kravle over. Lusene lever kun i hovedbunden og ikke i omgivelserne. De dør uden varme og blod ret hurtigt, og i hvert fald efter 48 timer.

Erfaringen er, at går man som forældre virkelig ind for at ens barn/børn/familie skal være lusefri, lykkes det også.

Læs også: Hovedlus - Behandling med lusemidler

Denne artikel er opdateret af Redaktionen den 22. august 2017.

ContentPageId 2357
ID 4657