Lus og luseæg - Sådan opdager og behandler du lus

Forfatter: Læge, Rune Sort
Dato: Revideret 22. august 2017 - første publicering 5. oktober 2006
lus og luseæg

Det er meget nemt at undersøge dig selv og andre for lus. Har du den mindste mistanke, bør du undersøge det hurtigst muligt.

Lusen er et snyltedyr, dvs. et lille insekt, der har specialiseret sig i at leve på og af mennesker. Lus findes som tre forskellige slags:

  • Hovedlus findes i hårbunden og er langt den hyppigste - specielt i efteråret.
  • Fladlus lever i kønsbehåringen.
  • Kropslus lever i tøjet, men er meget sjældne.

Alle lus lever af næring fra værtsmenneskets blod, og formerer sig ved at lægge æg. En lus lever ca. en måned og lægger normalt 7-8 æg om dagen. Det bliver hurtigt til rigtig mange!

en voksen lus på ca. 2-3 mm.

Symptomer og tegn på lus

Det eneste tegn på lus er kløe i hovedbunden, men lus kan ses med det blotte øje.

  • En voksen hovedlus er 2-3 mm. lang, og har en aflang lysegrå til mørk krop.
  • En nyudklækket lus, kaldet en nymfe, er under 1 mm. lang og mere gennemsigtig.
  • Luseæg er 1 mm. store og lyse og hvide i farven.
  • Fladlus er lidt mindre - ca. 1,5 mm.

Lusene bider og suger blod flere gange om dagen. Biddene kan give små røde eller blålige mærker og giver ofte, men ikke altid, udtalt kløe i det angrebne område.

Lus kan ses ved brug af en tættekam. Læs mere om kæmning med tætteam nedenfor.

En tættekam med tydelige lus efter brug

Farven på lus kan variere. Hvis de netop har sugt blod, er de lidt mørkere. 

Luseøg kan ligne sandkorn eller skæl, men sidder klæbet fast på hårene. Lus falder ikke af håret når det rystes, det gør skæl.


Smitte

Lus lever kun på mennesker og forlader nødigt sin varme yngleplads nær huden. De kan ikke overleve længe ude i omgivelserne.

Det er kun hvis håret er under 5 mm. langt, at man kan være helt sikker på, ikke at blive smittet med lus.

Hovedlus smitter stort set kun ved direkte hovedkontakt - for eksempel under leg. Derfor spredes Hovedlus oftest blandt børn i børnehave og de første skoleklasser.

Børster og kamme kan overbringe smitte, hvis de bliver brugt af flere inden for kort tid. Efteråret er højsæson for hovedlus, og her ses ofte udbrud i børnehaver og lignende - især efter ferier.

Fladlus smitter næsten udelukkende ved seksuel kontakt.

Kæmning: Undersøgelse med tættekam

Ved mistanke om lus undersøges håret grundigt med en tættekam. Kæmning er den eneste sikre metode til at konstatere, om der er lus til stede.

Hele håret kæmmes fra rod til spids (brug evt. balsam først) og kammen bankes af på et hvidt underlag så eventuelle lus ses tydeligere. Findes levende lus eller æg, bør man starte behandling (se nedenfor).


Når du finder lus

Når et barn har lus, bør man meddele legekammerater og pasningsinstitution om fundet af lus. Barnet bør først vende tilbage til institutionen, når behandlingen eller em lusekur er indledt.

Det er vigtigt, at hele barnets familie og omgangskreds bliver checket for lus og de smittede behandlet, da barnet ellers kan blive smittet igen og igen. Alle bør undersøges flere gange inden for de næste par uger.

Er der konstateret lus, bør kamme, børster, huer og lignende lægges i sæbevand eller eventuelt i fryseren i et døgn. Resten af omgivelserne, inklusiv sengetøj osv., kræver ikke behandling.

Behandling af lus med grundig lusekur

En lusekur mod hoved- og fladlus kan finde sted i form af behandling med lusemidler og luseshampoo. Det fås i håndkøb på apoteket. Man kan ligeledes behandles mod Hovedlus ved hjælp af grundig kæmning gennem et par uger (se nedenfor).

Kropslus behandles ved at varmebehandle sit tøj et par timer ved 60 grader nogle dage i træk samt ved bedre hygiejne.

Behandling med lusemiddel

Tidligere blev behandlet med problematiske gift forbindelser som efterhånden er udskiftet med andre midler. I dag er der andre lusebehandlinger på markedet, som blokerer åndedrætsorganerne på lusene så de dør. Produkterne er baseret på silikoneforbindelser eller andre stoffer med samme effekt. Med denne behandling undgår man at lusene bliver resistente.

Disse midler indeholder ikke insektgift og farvestoffer. Midlet kan derfor benyttes af gravide, ammende, astmatikere og børn over 6 måneder. Er du i tvivl så kontakt din læge.

Læs mere om hvordan du behandler lus med lusemidler.

Kæmning som behandlingsform

Behandling i form af kæmning er effektiv men tidskrævende. Skal lusene udryddes, kræves det, at håret kæmmes grundigt (mindst 30-45 minutter pr. gang) med en tættekam hver anden dag i to uger.

Læs mere i vores guide til at kæmme håret for lus.

Gøres dette korrekt, bør lusene herefter være udryddet. Kæmningen lettes, hvis der benyttes balsam, og dette gør også lusene langsommere og lettere at fange med kammen. Samtidig er det vigtigt, at bruge en tættekam med den rigtige afstand mellem tænderne - så man kan fange lusene.


Mislykket behandling

Er behandlingen mislykket, skyldes det ofte, at brugsanvisningen ikke blev fulgt godt nok eller for lidt lusemiddel. Et alternativ til lusemidlerne er som nævnt grundig kæmning af håret.

Læs mere om hvorfor du kan have svært ved at komme af med lus.

Komplikationer

Lus er irriterende, men er normalt helt ufarlige for mennesker. Der kan i visse tilfælde ses forværring i form af udslæt eller infektion af bidemærkerne, specielt som følge af kradsning. En infektion vil også kunne give hævede, evt. ømme, lymfeknuder og nogen generel utilpashed i slemme tilfælde.

Andre artikler om emnet:

  • Hovedlus
  • Hovedlus - Kæmning som behandlingsform

Denne artikel er opdateret af redaktionen den 22. august 2017.

ContentPageId 1768
ID 4412