Fjern lusene effektivt med en tættekam

Dato: Revideret 22. august 2017 - første publicering 14. oktober 2003
tættekam og kæmning

En tættekam kan fjerne lus meget effektivt, men det kræver tålmodighed og grundighed at kæmme håret for lus. Det er et godt alternativ til andre lusekure.

Kæmmer man hver uge, kan man holde sig fri af smitte, og dermed forebygge spredning af hovedlus.

Sådan kæmmer du håret med en tættekam

Gør håret vådt. Kom balsam i og redhåret igennem med alimindelig kam eller børste inden kæmningen. Håret er nu lettere at rede, og lusene sidder mere stille.

  1. Skil håret i bittesmå skilninger, og red hver skilning for sig.
  2. Red hele vejen rundt - forfra og bagfra helt nede i hovedbunden.
  3. Efter hvert tag bankes tættekammen af på et hvidt stykke papir, for at se hvor mange lus der er, og hvor store de er.

Finder man lus eller luseæg, skal hele familien kigges igennem for lus.


Kæm håret for lus hver anden dag

Et luseæg og en nyudklækket nymfe er ca. 1 mm. lange. En voksen lus er 2-3 mm. En Lus er mellem 9 og 12 dage før den kan parre sig og lægge æg

Alle voksne lus skal fjernes ved første kæmning, så der ikke lægges flere æg. De helt små lus kan være svære at fange med en tættekam, og da æg vil udklække de følgende dage, skal kæmningen gentages hver anden dag i en periode på 14 dage.

Efter dette bør man være lusefri, hvis kæmningen er udført korrekt, og man ikke er smittet igen. Undersøgelser viser, at kæmmer man hver anden dag i 30 - 60 minutter vil over halvdelen være lusefri.

Kæm for lus hver uge og forebyg

Kæmmer man herefter hver uge, kan man holde sig fri af smitte, og dermed forebygge spredning af hovedlus. Det er forældrenes ansvar at børnene undersøges og behandles for hovedlus.

Denne artikel er opdateret af Redaktionen den 22. august 2017.

ContentPageId 2300
ID 4615