Medicinsk behandling af almindeligt mandligt hårtab

Dato: Revideret 28. november 2005 - første publicering 14. oktober 2003
hårtab

I mange år har mænd med tidligt indsættende arvelig betinget skaldethed ønsket at udskyde eller bedre tilstanden været overladt til udokumenterede forslag og diverse opløsninger eller kosttilskud, der i bedste fald har været uskadelige men med sikkerhed dyr i drift.

Arveligt betinget hårtab

Langt fra alle med arveligt betinget mandlig hårtab opfatter det gradvist indsættende hårtab som et problem - mange accepterer tilstanden, som en naturlig proces og ønsker af gode grunde ingen behandling.

De tidligste forandringer opstår efter puberteten, hvor stort alle mænd vil få lidt højere tindinger. Herefter vil der langsomt over år begynde at ske en udtynding af behåringen fortil, hvor hårgrænsen trækker sig tilbage samtidig med at man bliver tyndhåret i issen. Samme sted vil der opstå en bart område, en måne.

I de mest udtalte tilfælde vil man have mistet alt hår oven på hovedet, og der vil kun være en bræmme af hår på siden af hovedet og i nakken.

Tilstanden, der er arvelig betinget, er meget almindelig hos lyse mennesker Nogle unge mænd begynder allerede at blive tyndhåret før 20-års alderen, men som regel starter hårtabet i 20-30 års alderen.

Man regner med at ca. halvdelen af de som rammes vil ende med kun at have hår i en bræmme på siden af hovedet og i nakken. Som tommelfingerregel vil ca. 20% af 20-årige, 30% af 30-årige, 40% af 40-årige, 50% af 50-årige, 60% af 60-årige og 70% af 70-årige have tegn på almindeligt mandligt hårtab.

Det synes specielt at være den hvide race som er disponeret til at udvikle denne form for skaldethed, som er sjældnere blandt mørke mennesker, mens det sort set ikke forekommer blandt asiatiske mænd.


Årsager til mandligt hårtab

Tilstanden er forårsaget af en lokal øget følsomhed overfor det mandlige kønshormon testosteron, som dannes i øget mængde hos alle under og efter puberteten.

Testosteron omdannes af et enzym (5-alfa reduktase typeII) i hårbunden til et andet stof dihydrotestosteron (DHT). Mænd disponeret til skaldethed danner mere DHT i hårbunden, som skyldes at enzymet 5-alfa reduktase type II er mere aktivt.

Det er DHT som efter, at det har bundet sig til en såkaldt androgen receptor på hårløget bevirker opstart af den proces som resulterer i at håret bliver tyndt, uden pigment og langsom voksende, for endelig efter nogle år at falde af.

Mænd med arveligt hårtab har således ikke hverken mere eller mindre mandligt kønshormon (testosteron) i blodet.

Grunden til at man ikke taber håret i nakken og på siderne af hovedet skyldes at der i disse områder ikke findes det enzym (5-alfa reduktase type II) som omdanner testosteron til DHT.

Det skønnes at ca. 50.000 danske mænd søger råd og vejledning fordi de ønsker at bremse hårtabet eller ønsker at få tættere hårvækst. Specielt helt unge med udtalte forandringer kan have et ønske om behandling, ofte fordi de føler at de stikker for meget af i forhold til deres jævnaldrende kolleger.

Sådan kan mandligt hårtab behandles

Der er i Danmark godkendt 2 præparater til behandling af almindeligt mandligt hårtab. Det drejer sig dels om en tablet (Propecia) og dels om en opløsning (Regaine).

For begge præparater gælder at de skal anvendes dagligt og i mindst i 6-12 måneder før man kan vurdere om de virker. Virker de skal de anvendes regelmæssig hver dag så længe man ønsker at opretholde en virkning.

Man kan således ikke stoppe en periode uden at hårtabet atter vil vise sig efterfølgende. Bedst effekt opnås dersom behandlingerne påbegyndes ved de tidligste tegn på udtynding af behåringen.

Propecia er en tablet som indeholder finasterid. Finasterid hæmmer det enzym som omdanner testosteron til DHT. Når man giver en tablet dagligt til personer med begyndende hårtab vil mængden af DHT i hårbunden formindskes og det betyder at hårtabet standser.

Undersøgelser har vist at behandling med Propecia kan stabilisere tilstanden hos 9 af 10 mænd der indtager præparatet regelmæssigt, d.v.s. at der ikke opstår yderligere hårtab.

Ca. 2 af 3 der behandles vil opleve nyvækst med normalt udseende tykke hårstrå, hvilket resulterer i en tættere behåring i de berørte områder. Der er kun få bivirkninger ved at tage Propecia.

Seksuelle bivirkning i form af nedsat lyst til sex eller impotens kan opstå hos ca. 1 af 200, som bliver behandlet. Ophører behandlingen vil alt normaliseres, og evnen til at få børn påvirkes ikke.

Regaine er en opløsning som indeholder monoxidil, som bl.a. virker ved at øge blodgennemstrømningen i hårbunden og ved at normalisere de dårligt fungerende hårløg. Regaine kan som Propecia stabilisere hårtabet hos 8 af 10 der behandles, og 6 af 10 vil se nyvækst af hår, som dog kan være finere og mere dunet end normalt hår.

De er kun få bivirkninger ved at bruge Regaine. Lokal irritation kan forekomme, men det er sjældent. Minoxidil optages kun i meget ringe grad i kroppen og der vil derfor ikke komme andre bivirkninger.

ContentPageId 664
ID 60