Carcinoider: Svulster i mavetarmkanalen

Dato: 7. november 2007
Carcinoider: Svulster i mavetarmkanalen

Carcinoider er tumorer eller svulster i tarmen, der næsten altid er ondartede i tyndtarmen. Carcinoider i endetarmen eller blindtarmen er oftest godartede. Tilstanden behandles med operation.

ContentPageId 1649
ID 707

Definition og årsager til carcioider

Carcinoider er svulster, der opstår i væv, der er dannet ud fra fosterets anlæg til tarm. Fosterets anlæg til tarm inddeles i:

Carcinoider kan opstå i en særlig type celler i alle de ovenstående organer. Hyppigst er det i blindtarmen eller Tyndtarmen. Carcinoider i Tyndtarmen er næsten altid ondartede (kræft), mens dette er sjældent ved carcinoider i endetarmen eller blindtarmen.

Cellerne, hvorfra carcinoider opstår, kan producere forskellige hormoner eller stoffer med virkning på blodårerne. Dette kan give forskellige forstyrrelser, hvis der produceres store mængder, hvilket kaldes carcinoidt syndrom.

Udover de kemiske virkninger, kan carcinoider også give problemer, fordi de kan blive meget store og dermed aflukke tarmen, så der opstår tarmslyng. Desuden kan der opstå ubehag pga. tryk på omkringliggende strukturer.


Symptomer på carcinoider

Ofte giver carcinoider ikke nogen symptomer og opdages tilfældigt ved undersøgelse for anden sygdom.

Følgende symptomer kan ses:

  • Mavesmerter.
  • Carcinoidt syndrom: Her ses anfald af rødme i ansigtet (flushing) og diarré. Det kan udløses af forskellige fødevarer og alkohol.
  • Fibrose: Vævet i tarmen bliver stift og ueftergiveligt, hvilket kan gøre det vanskeligt for maden at passere, så der kan opstå Tarmslyng. Desuden kan der opstår iltmangel i tarmvæggen, som vil føre til, at dette stykke tarm dør.
  • Forstoppelse: Dette ses særligt ved carcinoider i sidste del af Tyktarmen, hvor tumoren kan besværliggøre passagen af tarmens indhold.
  • Hoste og åndenød: Dette ses ved carcinoider i lungerne.

Forholdsregler og diagnose

Hvis man oplever ovenstående symptomer, bør man gå til sin egen læge for at blive undersøgt nærmere.

Ved mistanke om carcinoid tages en række blodprøver, og man undersøger urinen for et af de stoffer, der oftest udskilles af carcinoider.

Der kan også laves kikkertundersøgelser af tarmen, hvor man vil kunne se de større carcinoider. Desuden kan der laves ultralydsscanning og CT-scanning.


Behandling af carcinoider

Man prøver så vidt muligt at fjerne carcinoider kirurgisk. Det kan være nødvendigt at fjerne et stykke af tarmen for at få det hele med. Ligeledes kan der fjernes et stykke af lungerne, hvis carcinoidet sidder her.

Hvis der er spredning til leveren (metastaser), kan man give strålebehandling, kemoterapi eller fjerne blodforsyningen til det angrebne område. Hvis man ikke kan fjerne carcinoidet, kan man hæmme væksten med medicin. Dette vil ofte også lindre symptomerne samtidig.

Forløb ved carcinoider

Hvis hele carcinoidet kan fjernes, er man helbredt.

I øvrige tilfælde kan det være nødvendigt med medicin resten af livet. Dertil kan så komme løbende behandling for f.eks. Tarmslyng. I de mest udtalte tilfælde, hvor der er spredning til leveren, kan det ende med døden i løbet af få år.