BMI Beregner - Find din idealvægt

Dato: Revideret 23. august 2017 - første publicering 7. februar 2005
BMI beregner

Med vores BMI beregner kan du kickstarte din søgen efter din idealvægt. BMI (Body Mass Index) kan nemlig ikke altid stå alene, og derfor har vores diætist udviklet denne overskuelige 6-trins guide.

BMI står for Body Mass Index, og er en matematisk sammenhæng mellem en persons højde og vægt. Den bliver tit brugt til at vurdere om man er overvægtigt, normalvægtig eller undervægtig, men den er ofte ikke særlig retvisende.

At finde sin idealvægt handler ikke nødvendigvis om at nå et bestemt tal på badevægten, eller i BMI beregneren. Det handler i lige så høj grad, om at nå til det punkt, hvor du er tilfreds med, hvordan du ser ud, og om du føler dig tilpas i din krop. Det er det, vi vil vise dig med denne guide. 

Den nemme og den avancerede metode

  • Trin 1-4 kan du følge derhjemme, og vil for langt de flestes vedkommende give et retvisende resultat, som er meget bedre end bare BMI alene.
  • Trin 5-6 er lidt mere avanceret, og kræver lidt udstyr til bl.a at kunne måle fedtprocent med mere.

Når du starter denne guide, skal du være opmærksom på, at den ikke vil lede dig til et konkret tal på din personlige idealvægt. Men med få midler kan du dog komme rigtig langt.

Guiden bruger vores fiktive person Lene som eksempel. 


Trin 1: BMI beregner: Find din BMI-klasse

Første trin i søgen på at finde din idealvægt er at udregne dit BMI. Benyt vores BMI beregner herunder og skriv dit resultat ned.

Udregn BMI tal
Vægt: kg
Højde: cm
Dit BMI tal er:
  •  
  • BMI under 18,5 = undervægt
  • BMI mellem 18,5-24,9 = normalvægt
  • BMI over 25-29,9 = overvægt
  • BMI over 30 = fedme

Kilde: WHO. Du kan finde den udspecificerede BMI klassifikation, som WHO offentliggjorde i 2013.

BMI beregneren viser sammenhængen mellem din vægt og højde. Hvis du er muskuløs eller gravid vil en udregning af dit BMI vise, at du er overvægtig, hvilket ikke er retvisende. Dit BMI giver altså ikke nødvendigvis det rette svar på, hvad du bør veje. 

Når du har udregnet dit BMI og fundet din BMI-klasse, kan du gå videre til næste trin.

Eksempel: Lene’s BMI udregning

Lene er 170 cm høj og vejer 83 kg. Lenes BMI er 28,7 kg/m2 og kan derfor betegnes som værende overvægtig. 

Trin 2: Realitetstjek: Gå til bekendelse foran spejlet

Tid til at se dig selv og din krop i øjnene. Dette kan være en grænseoverskridende ting at gøre, men nødvendigt i søgen efter din idealvægt. Dette trin handler, i modsætning til at udregne BMI, om at vurdere dig selv ud fra et realistisk synspunkt.

Dette trin er vigtigt, fordi det giver dig mulighed for at finde ud af, om du skal tabe dig, hvor på kroppen evt. fedt sidder, og dermed hvor du skal lægge dit fokus. 

Det er vigtig at du ikke er for hård ved dig selv, og at du er ærlig overfor dig selv. Vær realistisk. Lad være med at gøre det hverken værre eller bedre end det er. Er der for meget fedt? Hvor sidder det? På maven? På lårene og ballerne? Er det 5, 10 eller 15 kg, du skal tabe? 

Hvis du skal tabe dig, kan det være rigtig svært at vurdere, hvor mange kilo, du skal tabe dig. Lav en realistisk vurdering og start der. Derefter er det vigtigt at se sig selv i spejlet engang imellem - især i løbet af et vægttab. Er du tilfreds? Føler du dig bedre tilpas i din krop?  

Eksempel: Lene’s fedt sidder på maven

Lene ser sig selv i spejlet, og kan se at hendes fedt særligt sidder på maven. Billedet nedenfor viser eksempler på hvordan forskellige kropstyper kan se ud, alt efter hvor meget fedt der på kroppen, og hvor det sidder.

Kropstyper i forbindelse med at udregne BMI og finde idealvægten


Trin 3: Taljemål: Hvor sidder fedtdepoterne?

Uanset om du er over-, under- eller normalvægtig kan det være en god idé at tage dit taljemål. 

Fedtdepoternes placering på kroppen er vigtigt i forbindelse med overvægt. Det gælder bl.a. når det kommer til følgesygdomme som f.eks. type 2-diabetes, forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme m.fl. Særligt fedt omkring maveregionen er forbundet med disse følgesygdomme.

  • Kvinder bør du have et taljemål under 80 cm. 
  • Mænd bør du have et taljemål under 94 cm. 

Tid til at tage dit taljemål. Her har du brug for et målebånd.

  1. Ret ryggen, placér målebåndet om livet
  2. Målebåndet skal flugte med det øverste af dine hofteben og din navle. Ikke noget med at suge maven ind eller spile den ud.
  3. Slap af og undgå at stramme målebåndet, når du måler.

Det skal ikke være løst, men heller ikke stramt. Gør det evt. foran spejlet eller få én til at hjælpe dig, så du er sikker på, du får taget det rigtige mål.

Eksempel: Lene’s taljemål er for højt

Lene tager målebåndet frem, og måler sit taljemål til 93 cm. 

Trin 4: Analyser dit resultat og find din idealvægt

Nu har du fundet dit BMI, dit taljemål, kigget dig i spejlet og lavet et lille realitetstjek. Det er tid til at vurdere din idealvæt.

Måske viste BMI beregneren, at du var lidt overvægtig, dit taljemål var lidt større end det anbefalede, og da du kiggede dig i spejlet, tænkte du måske at 5-7 kg. vil være nok til at føle dig godt tilpas i din krop. 

  1. Start med din vurdering af, hvor mange kilo du gerne ville tabe, fra da du kiggede dig selv i spejlet.
  2. Brug dit spejlbillede og målebåndet undervejs i dit vægttab til at følge dine fremskridt og holde din motivation oppe.
  3. Udregn også gerne dit BMI undervejs eller når du har nået dit mål, selvom det ikke siger noget om din idealvægt.
  4. Brug trinene i forbindelse med hinanden til at vurdere, hvornår du har nået din idealvægt.

Har du brug for et mere præcist billede, kan du overveje at gå videre med trin 5 og 6 i guiden.

Eksempel: Lenes plan

Både Lenes BMI og taljemål er højere end det anbefalede niveau. Lene vurderede ud fra sit spejlbillede at et vægttab på 10-12 kg., ville få hende til at føle sig bedre tilpas i sin krop. 

Lene beslutter sig for at lave en livsstilsændring for at komme ned i vægt.

Efter 1 måned har Lene tabt 4 kg. Hun måler igen sit taljemål og kan se, at hun har tabt hele 2 cm i taljen. Når hun kigger sig i spejlet, kan hun så småt begynde at se forandringen på sin krop og føler sig bedre og bedre tilpas.

For at tjekke hendes fremskridt udregner hun også sit BMI igen. Denne gang er hendes BMI 27,3 kg/m2. 


Trin 5: Find din fedtprocent

Det er svært at nå frem til den præcise idealvægt, men som du kan se i de foregående trin, kan man komme langt med få og simple hjælpemidler. Ønsker du et mere præcist bud på idealvægt, er det nødvendigt at kende din fedtprocent. Den kan du finde på flere måder. 

Badevægt

Man kan få badevægte, som kan måle fedtprocent. Disse er ret upræcise, og man skal derfor være opmærksom på, at den målte fedtprocent kun er vejledende. Det er dog et fint værktøj, når man blot skal følge sin egen udvikling i forbindelse med et vægttab. 

Nedenfor kan du se, hvor din fedtprocent ideelt skal ligge:  

Kvinder:

  • 20-39 år bør have en fedtprocent mellem 21-33 %.
  • 40-59 år bør have en fedtprocent mellem 23-34 %.
  • 60-79 år bør have en fedtprocent mellem 24-36 %.

Mænd:

  • 20-39 år bør have en fedtprocent mellem 8-20 %.
  • 40-59 år bør have en fedtprocent mellem 9-22 %.
  • 60-79 år bør have en fedtprocent mellem 13-25 %.

Kilde: WHO. 

Fedtmåling ved hjælp af fedttang

Denne type måling kaldes en hudfoldsmåling. Dette er en lidt ældre, men dog stadig forholdsvis præcis måde at måle fedtprocent på. Det vigtigste er at, du følger instruktionerne til målingen af disse til punkt og prikke eller evt. får en der har erfaring med hudfoldsmålinger til at hjælpe dig. Fedttangen måler størrelsen af en hudfold i mm.

Der findes flere tilgange til dette. Den mest anvendte og anerkendte er Durnin & Womersley. Her måles 4 steder på kroppen:

  1. bagsiden af triceps
  2. foran på biceps
  3. lige over hoftekarme
  4. og under skulderbladet.

Det er vigtigt at man altid udfører målingerne på samme tidspunkt under samme betingelser. Det er naturligvis også vigtigt, at kroppen er tør, så du let kan få fat i hudfolderne og tangen ikke glider.

Først skal du finde din krops massefylde, derefter bruges det resultat til at udregne fedtprocenten

  1. Man tager først fat i hudfolden med fingrene og måler efterfølgende med fedttangen.
  2. Mål alle fire steder og læg tallende sammen. F.eks. 12 mm. + 16 mm. + 13 mm. + 12 mm. = 53.
  3. Brug tabellen nedenfor for din alder og dit køn til at finde din fedtprocent. (Klik på bilede)

Durnin og Womersley skema over fedtprocent

Kilde: Durnin & Womersley (1974).

Efterfølgende kan du se, hvor din fedtprocent ligger i forhold til det anbefalede niveau i listen længere oppe i afsnittet. 

Bioimpedansmåling

Et andet alternativ til at finde din fedtprocent er en bioimpedansmåling. En bioimpedansmåling kan måle kroppens væskeindhold og derudfra fedt- og muskelmasse. 

Det er muligt at få foretaget sådan en måling hos en klinisk diætist, i dit lokale fitnesscenter eller hos lægen m.fl. og er på den måde en smule mere ressourcekrævende. 

Igen bør man være opmærksom på at en bioimpedansmåling er vejledende. Den er altså ikke helt præcis. Dette skyldes bl.a. kroppens vekslende væskeindhold over en dag. Det er derfor igen vigtigt at du altid får taget sådan en måling på samme tidspunkt under samme betingelser, så målingen bliver så præcis som muligt. 

Når målinger er foretaget, får du som regel dine resultater på et lille stykke papirstrimmel. Herpå finder du

  • din vægt
  • din fedtprocent
  • fedtmasse
  • og muskelmasse m.m.

På strimlen kan du også få en indikation af, hvordan din BMI, fedt omkring maveregionen og muskelmasse ligger i forhold til normalen. 

Eksempel: Lene’s fedtprocent er 46,6%

Efter målingen kan Lene se, at hun har en fedtprocent på 46,6%. Hendes fedtprocent er altså over det anbefalede niveau. Nedenfor kan du se resten af resultaterne af Lenes måling. Klik på billedet for at se i stor størrelse.

Eksempel på bioimpedansmåling

DXA-scanning

Den mest præcise måde at finde kroppens fedtprocent lige nu, er ved hjælp af en DXA-scanning. Dette måleapparat er en røntgenscanner, men er meget omkostningsfuld, hvorfor den næsten udelukkende bruges i forbindelse med forskning eller behandlingsforløb på et hospital. Du kan læse mere DXA-scanningen hos Region Sjælland.

Trin 6: Forstå resultaterne

Når målingen er foretaget, uanset om du har foretaget den på badevægten, ved hjælp af hudfoldsmåling eller bioimpedans, er det vigtigt at forstå resultaterne din måling har givet dig.

Lad os sige, at din fedtprocent ligger 12,7 % over det anbefalede niveau, som det gør for Lene. Dette svarer 10,6 kg. 12,7 % af Lene's kropsvægt (83,1 kg.) svarer til 10,6 kg, som altså er den mængde fedt, hun skal tabe for at nå ned på en fedtprocent, der ligger indenfor det anbefalede niveau. 

Når vi taber os, taber vi ikke kun fedt. Derfor er det altså ikke kun 10,6 kg kropsvægt, hun skal tabe for at opnå en mere ideel fedtprocent.

I starten af et vægttab, vil du altid tabe vægt i form af væske først. Dernæst vil du tabe vægt i form af både muskler og fedt. Derfor kan man godt regne med, at skulle tabe mere vægt end det antal kilo fedt, man skal tabe, for at opnå den ønskede fedtprocent og idealvægt.

Lenes afsluttende resultat

Lene kan f.eks. godt regne med at skulle tabe mellem 15-17 kg. for at komme ned på det anbefalede niveau.

Et godt råd er altid, at sørge for at dyrke fysisk aktivitet under et vægttab. På den måde sikrer du, at der tabes mere fedt end muskel. 

Det er rigtig svært at udregne det præcise antal kilo, man skal tabe for at opnå en mere ideel fedtprocent. Det kan derfor være en god idé at måle din fedtprocent igen i løbet af dit vægttab for at følge dine fremskridt. 

Konklusion

Der findes ikke en metode, udregning eller skema, hvori man kan finde sin idealvægt. Vi er alle unikke og ligeledes er vores kropskomposition - altså sammensætning af muskler, fedt, væske og knogler. Her udregningen af BMI blot en lille del af det samlede billede.

Mænd og kvinder har forskellig kropsbygning, hvilket bl.a. kommer til udtryk ved kvinders større fedtprocent.

Ved BMI udregningen vil en mand og en kvinde med samme vægt og højde opnå samme resultat af testen, men ofte vil man, pga. den højere fedtprocent, kunne se større fedtdepoter på kvinden, hvilket er helt naturligt.

Derfor har vi lavet en overskuelig guide, som kan hjælpe dig til at finde din mest retvisende idealvægt.

ContentPageId 9701
ID 9843