Få hjælp til dit rygestop

Dato: Revideret 1. november 2017 - første publicering 8. januar 2014
Få hjælp til dit rygestop

Det kan være rigtig svært at holde op med at ryge, og det er ikke ualmindeligt, at det kræver mange forsøg, før man endelig kan kalde sig røgfri. Men hvis du får hjælp til dit rygestop, er du kommet et langt stykke hen ad vejen.

Det kan være rigtig svært at holde op med at ryge, og det er ikke ualmindeligt, at det kræver mange forsøg, før man endelig kan kalde sig røgfri. Men hvis du får hjælp til dit rygestop, er du kommet et langt stykke hen ad vejen.

Mange muligheder for hjælp til rygestop

Det er ikke nemt at stoppe med at ryge, og det er de færreste der kan stoppe fra den ene dag til den anden - uden hjælp.

Der er heldigvis mange muligheder for at få hjælp til dit rygestop, og ifølge Sundhedsstyrelsen er den bedste kombination at bruge både konsulenter og nikotinerstatning. Konsulenter i rygeafvænning vejleder også i brug af nikotinprodukter.

Rygestop Apps

I dag kan du få hjælp til rygestoppet med forskellige apps - nogle er specifikt rettet mod unge.

 • XHALE: henvender sig til unge, der ønsker at blive røgfri, eller som vil vide mere om egen rygning. App’en giver 4 forskellige øvelser, hvor nogle gør dig klogere på, hvorfor man ryger. App’en byder på video, daglige beskeder, øvelser, blogs hvor man kan dele erfaringer og videoer. Man har mulighed for at få hjælp fra en af ambassadørerne eller en rygestoprådgiver. 

 • E-kvit: henvender sig til alle, der ønsker at blive nikotinfri, røgfri eller blot vil vide mere om egen rygning. App’en byder på 4 forskellige øvelser, hvor nogle gør dig klogere på, hvorfor du ryger, hvor andre giver dig indsigt i dit cigaretforbrug og hjælper dig til at ryge mindre. Programmet er mest intens i de første uger af dit rygestop. Du vil dagligt modtage beskeder. I app’en finder du personlige beskeder, øvelser og videoer. På bloggen kan du udveksle erfaringer om rygestoppet med andre.

 • 7 Keys to Quit (Denmark): henvender sig til alle, der ønsker at blive røgfri. App’en tager udgangspunkt i både adfærdsvidenskab og i den personlige rejse mod at blive røgfri. Idéen er, at der er flere faktorer, som hjælper dig til at bryde vanen – men at det ofte er svært at fokusere på dem alle samtidig. App’en indeholder 7 nøgler, og hver nøgle hjælper dig med at håndtere problemerne ved et rygestop på hver sin måde. 

Rygestopkursus

Et rygestopkursus er et tilbud til de personer, der ønsker at holde op med at ryge i fællesskab med andre. Der udbydes kurser i de fleste af landets kommuner.

Et rygestopkursus giver dig:

 • hjælp og støtte til at forberede dit rygestop bedst muligt
 • hjælp til at bryde dine rygevaner
 • vejledning om sundhedsmæssige fordele, håndtering af din vægt under dit rygestop, nikotinafhængighed, kuliltemåling mv.
 • støtte fra rygestoprådgiver
 • idéer og tips til at holde tankerne væk fra tobakken og til at tackle rygetrangen, når den opstår.

Sådan foregår et rygestopkursus

Et kommunalt rygestopkursus består oftest af fem mødegange på hver 1,5-2 timer, hvor du sammen med andre rygere mødes med en rygestoprådgiver.

De to første gange forbereder du rygestoppet og bliver klædt på til at møde de udfordringer, der venter. På resten af møderne får du hjælp til at fastholde dit rygestop.

Rygestop kurserne foregår i grupper på ca. 12 personer. På kurset kan I få nytte af hinandens erfaringer, støtte og viden om at være i gang med et rygestop.

Med gruppen og rygestoprådgiveren i ryggen ved du, at du ikke er alene i kampen, men kæmper sammen med andre for at blive røgfri.

Individuel rådgivning

Nogle kommuner og apoteker tilbyder individuel vejledning til rygestop. Ofte består tilbuddet af 5 samtaler med en rygestoprådgiver. Nogle apoteker tilbyder også et rygestopforløb.

Apoteket stiller rygestopinstruktører til rådighed, der kan hjælpe dig effektivt igennem et rygestop ved:

 • Værktøjer til at komme godt igennem et rygestop, holde vægten og fortsætte med at være røgfri
 • Masser af støtte
 • At teste din nikotinafhængighed
 • At rådgive om nikotinerstatning

Et individuelt rådgivningsforløb består af 5 samtaler med en rygestoprådgiver. I løbet af de 5 samtaler hjælper rygestoprådgiveren dig med de udfordringer som du oplever ved et rygestop.

Stoplinien 8031 3131 - SMS-service og gratis rådgivning

Stoplinien tilbyder telefonrådgivning til rygere, som overvejer at holde op med at ryge – eller som ønsker at vedligeholde et igangværende rygestop.

Telefonerne er bemandet med erfarne rygestoprådgivere. Du kan ringe mandag til torsdag fra kl. 10-20, og om fredagen fra kl. 10-16.

Du kan også sende teksten ’Rygestop’ til 1231 – og blive ringet op af en rådgiver.

Læs mere på www.stoplinien.dk.

Alternativ behandling

Der er en række alternative behandlinger, som anvendes i forbindelse med rygestop. Metoderne er ikke tilstrækkeligt videnskabeligt dokumenteret til, at de officielt bliver anbefalet.

De mest populære behandlinger er:

 • Akupunktur: selve behandling varierer fra behandler til behandler, men de har alle det til fælles, at man især anvender øre akupunktur, både for at mindske trangen til at ryge og dulme abstinenserne.
 • Hypnose: er man modtagelig for hypnose, kan behandleren hjælpe dig ved at arbejde med din underbevidsthed, og derigennem overbevise dig om at du ikke har brug for at ryge.
 • Kombination af hypnose og NLP: denne kombination kan hjælpe både dit bevidste sind og dit ubevidste sind med at skabe nye forståelser, og på samme måde som hypnosen, hjælpe sindet til at vide, at du ikke har brug for at ryge.
ContentPageId 43797
ID 6988