Rygestop giver gevinst både nu og i fremtiden

|
Kilde: Kræftens Bekæmpelse
Dato: Revideret 16. november 2017 - første publicering 1. September 2014
rygestop

Dit helbred forbedres med det samme i det øjeblik du stopper med at ryge. Allerede indenfor 20 minutter ser du de første tegn.

Dit helbred forbedres med det samme, i det øjeblik du stopper med at ryge. Allerede inden for 20 minutter ser du de første tegn. Rygestop giver næsten øjeblikkelige helbredsgevinster - og der varer længe efter, at du stopper med at ryge.

Mange døjer med at kunne holde rygestoppet, faktisk krævede 37% af alle eksrygere 3 eller flere forsøg før, at de endelig blev røgfri. Det er en hård kamp at kvitte cigaretterne, for lysten til at ryge kommer i bølger af 3-7 minutter, og de er allerstærkest i starten af rygestoppet.

De gode nyheder er dog, at efter 2-3 uger, vil de fysiske abstinenser aftage, således bliver rygestoppet nemmere at overholde.

Læs også: Sådan kommer du i gang med dit rygestop.

Hvor hurtigt kan man se forbedringer i helbredet?

Det går faktisk langt hurtigere, end man umiddelbart skulle tro. De første dage og uger er hårde, men de betaler sig.

  • Efter 20 minutter bliver din puls normal igen, og samtidig falder din hjerterytme og dit blodtryk.
  • Efter 8 timer er der kun 10% nikotin tilbage i kroppen, og kulilte niveauet i din krop er reduceret.
  • Efter 12-24 timer er kulilte niveauet normalt, og nikotinen er næsten helt ude af din krop. Det er også her, at dine lunger begynder at rense sig selv for røg.
  • Efter 48 timer har du ikke længere nikotin i kroppen, og din smags- og lugtesans er blevet forbedret.
  • Efter 72 timer får du lettere ved at trække vejret, din lungekapacitet og fysiske form er allerede forbedret.
  • Efter 2-12 uger er dit blodomløb forbedret, det kan du måske mærke ved, at dine hænder og fødder føles varmere. Din lungefunktion vil også være øget.
  • Efter 1-9 mdr. ser du allerede sundere ud, hvor din hud har fået en varmere tone. Din hud vil igen ældes i et normalt tempo, og derfor vil eventuelle rynker blive mindre synlige. Din fertilitet forbedres også fra 3. måned.
  • Efter 5 år er din risiko for blodpropper faldet markant - den er nu lige så lav, som hos personer, der aldrig har røget.
  • Efter 10 år er din risiko for lungekræft halveret i forhold til rygere.
  • Efter 15 år er din risiko for lungekræft lige så lav, som hos personer, der aldrig har røget.

*Ovenstående gælder voksne rygere, der har røget i længere tid. Det betyder, at hvis du er ung og kun har røget i kortere tid, at din risiko for at udvikle farlige sygdomme som lungekræft vil falde hurtigere.

Udover de mange helbredsgevinster, vil du også få en markant økonomisk gevinst. Hvis du ryger bare én pakke cigaretter om dagen til 40kr. pakken, kan du nemlig spare 14.600kr. om året!

Læs også: Sådan takler du rygestop abstinenser.

Hold fast i rygestoppet

Ønsker du at stoppe med at ryge, er det ligeledes en fordel at undgå “festrygning,” da 9 ud af 10 eksrygere som forsøger sig med denne løsning, ender med at falde i igen.

Som ryger indånder du kun ca. ¼ af røgen, det betyder, at de resterede ¾ af røgen går til dine omgivelser, f.eks. børn og hund.

Efter bare 3 måneders succesfuld rygestop er der stor sandsynlighed for, at du holder det.

Antallet af tabte gode leveår for storrygere er næsten 11 år, og hvert år koster rygning mere end 14.000 danskere livet.

Læs også: Hvilken type ryger er du?

ContentPageId 43913
ID 11782