Sådan bliver du røgfri med rygestop produkter

Dato: Revideret 16. november 2017 - første publicering 5. marts 2013
nikotinprodukter

Nikotinprodukter er de mest benyttede produkter, når man skal stoppe med at ryge. Deres funktion er, at mindske de abstinenser, der måtte være, når kroppen ikke længere får nikotin fra cigaretterne.

Nikotin er vanedannende - Læg en plan

Det vigtigste, når du skal stoppe med at ryge, er, at du er motiveret. Du bør planlægge dit rygestop i forvejen, så du ikke stopper på et tidspunkt, hvor det kan være svært at lave den slags store forandringer.

Det er en god idé at have købt nogle nikotin produkter, så du i starten ikke skal kæmpe med abstinenser efter nikotin - denne er nemlig stærkt vanedannende.

Læs også: Sådan kommer du i gang med dit rygestop.

Du bør indstille dig på, at du har behov for nikotin erstatning i 2-3 måneder, og måske helt op til 6 måneder efter dit rygestop. Du bør også lave en plan for hvordan, du trapper ud af nikotinpræparaterne, da specielt nikotintyggegummi, nikotinspray og nikotin inhalatorer kan være meget vanedannende.

Det er vigtigt at vælge det produkt, som passer bedst til en selv, og sørge for at få det i den rette dosis.

Sådan bruger du nikotinplaster, tyggegummi, inhalator mm

Afhængig af hvor mange cigaretter du ryger om dagen, bør du vælge et nikotinprodukt, som matcher hvor meget nikotin din krop er vant til at få. Hvis du ”undermedicinere” er det nemmere at falde i.

Hvis du ryger mere end 10 cigaretter om dagen, eller ryger din første cigaret mindre end halv time efter du er stået op, så vil du have god gavn af nikotinpræparater.

Tag testen: Er du afhængig af nikotin?

Hvis du ryger 10-15 cigaretter om dagen

Ryger du mellem 10-15 cigaretter om dagen kan du med fordel benytte nikotinplaster, da de ikke er vanedannende på samme måde som f.eks. nikotintyggegummi og nikotinspray.

Ryger du mere end 20 cigaretter om dagen eller er afhængig af nikotin

Ryger du mere end 20 cigaretter om dagen, ryger lige når du vågner, eller er oppe om natten for at ryge, så bør du bruge nikotinplaster kombineret med nikotintyggegummi, spray, inhalator eller lign.

Plastrene vil dække dit nikotinbehov løbende mens tyggegummi eller lign. kan bruges i løbet af dagen, når du får lyst til en cigaret.

Hvis du er gravid

Er du gravid, bør du ikke bruge nikotin produkter. Men er alternativet, at du ryger i stedet for, så tal med din læge om hvilke produkter, der er bedst at benytte for dig.

Hvorfor skal jeg bruge nikotinprodukter, når de er usunde?

Nikotin er stærkt vanedannende og giver bl.a. forhøjet blodtryk og hjertebanken. Ca. 10% af dem som bruger nikotintyggegummi ved et rygestop, bliver i stedet afhængig af tyggegummierne i stedet for.

Fordelen ved nikotin produkterne er, at du får nikotinen i en mindre og mere kontrolleret dosis, som kan tage toppen af trangen, lige når du stopper med at ryge. Nikotin produkterne er nemmere at trappe ud af, fordi du kan købe produkter med mindre og mindre nikotin i.

Undersøgelser viser, at du fordobler chancen for at stoppe med at ryge, hvis du bruger et nikotinprodukt. Det er dog altid en god idé at melde dig til et rygestopkursus – det er gratis og findes både på nettet og i alle kommuner.

Tal med din læge, når du stopper med at ryge

Det er en god idé at tale med din egen læge, når eller hvis du gerne vil stoppe med at ryge.

Noget medicin kan blive påvirket af nikotin, så hvis du stopper med at ryge, kan det være din læge skal justere på din medicin. Din læge har også mulighed for at ordinere rygestop medicin til dig, som kun kan fås på recept.

Artiklen er oprindeligt skrevet af Trine Brøndsted d. 5.3. 2013, og opdateret af redaktionen på Sundhedsguiden.dk d. 16.11. 2017.

ContentPageId 43650
ID 6861