Klinisk diætist tema

Kliniske diætister er Danmarks eneste faggruppe, der besidder en dybdegående viden om sammenhængen mellem mad, sundhed og sygdom.

En klinisk diætist giver patienter vejledning om, hvordan de skal spise i forhold til deres sygdom.

En klinisk diætisk beskæftiger sig med kostens indflydelse på udviklingen af sygdomme samt med dens betydning for at opnå vægttab. En vigtig opgave for den kliniske diætisk er derfor at hjælpe mennesker til at indtage den rigtige kost for at opnå varigt vægttab eller undgå sygdomme.

Klinisk diætist uddannelse

Uddannelsen til klinisk diætist er en naturvidenskabelig professionsbachelor i ernæring og sundhed med speciale i klinisk ernæring, og tager 3 ½ år at gennemføre.

På uddannelsen modtager den kommende kliniske diætist undervisning i forskellige fødevarers betydning for krop og helbred, og ernæringsrigtig mad i relation til forskellige sygdomme og forebyggelse. Der undervises yderligere i pædagogisk teori og praksis samt læring i at formidle viden om sund mad og livsstil.

Hvad kan behandles hos en klinisk diætist?

En klinisk diætist arbejder både med behandling, forebyggelse og ernæringsterapi. En klinisk diætist kan medvirke til behandling af følgende:

  • overvægt
  • type 2 diabetes/sukkersyge
  • hjerte-karsygdomme
  • mave- tarmsygdomme
  • fødevareallergi
  • nyresygdomme

En klinisk diætist kan rådgive og sammensatte en ernæringsmæssig korrekt kost, der er speciel tilpasset individuelle vaner og behov. En klinisk diætist vil her kunne vejlede således hele livsstilen ikke skal lægges om.

Hvordan foregår en behandling hos en klinisk diætist?

En klinisk diætist er specialuddannet til at give patienten en individuel kost- og diætvejledning, en diætistisk diagnose og et mål for behandlingen.

Behandlingen omfatter planlægning og gennemførelse af individuelle behandlingsforløb af patienter. Behandlingen tilrettelægges ligeledes i samarbejde med læger, sygeplejersker og andre.

Den anden primære funktion er forebyggelse af sygdomme. Den kliniske diætist tager derfor udgangspunkt i den videnskabelige forskning om kost og ernæring, hvorefter denne giver den enkelte eller familien vejledning i omlæggelse af kost- og motionsvaner.

Artikler

kategori

Kost & Ernæring

Du bliver, hvad du spiser, siger man - og der er noget om snakken! Dine kos...

Redaktionen 12/01/2006
kategori

Overvægt og vægttab

Mindst hver 10. dansker lider af overvægt, og både voksne og børn er ramt. ...

Redaktionen 15/10/2019
kategori

Førstehjælp

Basal viden om førstehjælp er vigtigt at kunne, da det kan betyde forskel p...

Redaktionen 21/11/2007
kategori

Rygproblemer

Rygproblemer er en folkesygdom. Ryglidelser forekommer hyppigt i Danmark. S...

Redaktionen 01/07/2011
artikel

Babymad & Børnemad

Information om baby og børnemad som er skrevet og redigeret af læger og diæ...

Redaktionen 20/11/2007
artikel

Babyen 0-12 måneder

Der er meget at holde styr på i barnets første år. Læs om mad, amning, søvn...

Redaktionen 17/01/2009
artikel

Fibromyalgi

Sygdommen fibromyalgi medfører, at patienten får stærke kroniske smerter i ...

Redaktionen 29/05/2006
artikel

Nyttig viden om kvindens sygdom

Læs om undersøgelser som du selv kan udføre eller få foretaget på hospitale...

Redaktionen 03/02/2009
artikel

Kvinder og hjerte-karsygdomme

Kvinder har ofte helt andre og langt mindre karakteristiske symptomer på hj...

Redaktionen 08/06/2010