Facetled-syndrom i brystryggen Artikel

Rygsøjlen består af en forreste og en bageste del. Den forreste del virker stødabsorberende, da der ligger en bruskskive (diskus) mellem to nabohvirvel. Den bageste del styrer med sine bueled (facet-led) rygsøjlens bevægelser. Ordet facet i overskriften hentyder til disse bageste led.

Syndrom og facet-sydrom

Et syndrom er betegnelsen for en række symptomer der optræder sammen. Et facet-syndrom i brystryggen er altså navnet på en række symptomer der kan opstå, når der er problemer i facetleddene i den midterste del af ryggen, brystryggen. På latin kaldes det et "thorakalt facetsyndrom".

Facet-syndromer ses også som "hold" lænden. De tilfælde der kommer pludseligt opstår gerne i forbindelse med en lille ukontrolleret bevægelse. Nogle gange kommer symptomerne gradvis og undertiden er problemet tilbagevendende.

Symptomerne ved facet-syndrom

De kraftigste symptomer er smerter. Det kan enten føles i den del af ryggen hvor årsagen ligger, eller længere væk i et område en nerve, fra det involverede område, har forbindelse til.
Smerterne kan være meget voldsomme - tit beskrives det som man er blevet stukket i ryggen med en kniv. Nogle gange ligner symptomerne de der ses ved blodprop i hjertet, galdestens- eller nyrestensanfald.

Læs også: Diskusprolaps

I et facet-syndrom er der nedsat og smertefuld bevægelighed i leddene og muskelspændinger i området. Nogle gange spænder musklerne så meget op, så man kan se de hæver og de vil altid være ømme når man trykker på dem. Bueleddene har mange nerver der er i stand til at registrere smerte. Når leddene ikke fungerer som de bør, kan disse nerver blive påvirket så det gør ondt. Man ved det forholder sig på den måde, for der er lavet forsøg hvor man har givet indsprøjtninger i bueleddene, der har medført smerter, både lokalt og længere væk. Bagefter har man så kunne fjerne de samme smerter ved at sprøjte noget lokalbedøvende ind i samme bueled.

Normalt forværres symptomerne ved bevægelse i bestemte retninger, mens de lindres ved andre bevægelser. Hosten og nysen gør det tit værre og det kan være svært at trække vejret rigtigt igennem. Patienten er ofte stærkt forpint og bange. Der er nedsat bevægelighed i ryggen, samt spændte og ømme muskler og også tit føleforstyrrelser i området.

Læs også: Rygøvelser

Facetsyndrom i brystryggen ses ret hyppigt

En dansk undersøgelse viste at blandt en række patienter der blev indlagt pga. smerter i brystet, skyldes smerterne facetsyndrom i brystryggen i 13% af tilfældene. En anden undersøgelse viste, at blandt 162 patienter med smerter i brystet var den almindeligste årsag problemer i led eller muskler (37%) og 23% havde facetsyndrom i brystryggen. En undersøgelse af 350 patienter med lændesmerter viste at hos 40% fandt man årsagen i overgangen mellem det øverste af lænden og brystryggen eller nederst i brystryggen.

Behandlingsmuligheder ved facet-syndrom

Kiropraktisk behandling af facet-syndromer er normalt yderst effektiv. Faktisk er der næppe nogen andre problemer der har givet anledning til så mange "mirakkeltilfælde", hvor patienten, fra at have haft stærke smerter, kan rejse sig op efter en behandling og med det samme føle en kolossal lindring. Rygøvelser hvor muskulaturen styrkes og strækkes samt kendskab til korrekte bevægelser og stillinger, virker forebyggende.
Formodentlig kunne mange forkorte den periode man går med smerter og frygt, og samfundet spare dyre hospitalsindlæggelser, hvis kendskabet til facetsyndromet og dets behandling var mere udbredt.