Karpaltunnelsyndrom tema

Karpaltunnelsyndrom er en lidelse, hvor én af håndens tre store nerver - medianusnerven - kommer i klemme i ved håndleddet. Karpaltunnelsyndrom viser sig ved tryk og ubehag, evt. smerter ved håndleddet, samt føleforstyrrelser ud i én eller flere fingre – oftest om natten. Sygdommen er almindelig, og mere end 3000 opereres om året i Danmark.

Definition og årsager til karpaltunnelsyndrom

Årsagen til karpaltunnelsyndrom er oftest ukendt, men symptomerne kan til tider opstå efter uvant arbejde så som malerarbejde, havearbejde og lignende.

Syndromet kan også ses under
  • Graviditet
  • Efter flere års udsættelse for vibrationer
  • Ved hånd og håndledsbrud
  • Ved leddegigt og andre sygdomme.

Nerve i klemme i karpaltunnelen


Tværsnit gennem håndleddet. Når vævet i karpaltunnelen hæver, bliver medianusnerven klemt mellem det stramme ledbånd og håndrodsknoglerne. Dette giver en prikkende fornemmelse og følelsesløshed.Medianusnerven - som er den nerve, der kommer i klemme - passerer sammen med bøjesenerne håndleddet i en trang passage, som kaldes karpaltunnelen. ”Gulvet” i tunnelen består af håndrodsknoglerne, og ”loftet” består af et kraftigt ledbånd. Slimhinden omkring senerne kan af forskellige årsager hæve op og dermed trykke på nerven, som er den mest sårbare struktur.

Symptomer på karpaltunnelsyndrom

Medianusnerven går ud til tommelfinger, pegefinger, langefinger og en del af ringefingeren. Her vil man opleve symptomerne på karpaltunnelsyndrom

Medianusnerven går ud til
tommelfinger, pegefinger,
langefinger og en del af
ringefingeren. Her vil man
opleve symptomerne.De mest almindelige symptomer er:
  • Prikken og stikken i fingrene
  • Føleforstyrrelser ud i én eller flere af fingrene, dog sjældent i lillefingeren
  • Tryk og ubehag ved håndleddet
  • Smerter i fingrene og ved håndleddet samt evt. op i armen
Symptomerne kan vise sig enkeltvis eller i kombination i én eller begge hænder. Generne er som regel værst om natten. Efter længere tid kan de natlige symptomer aftage, og en vedvarende følelsesløshed i fingrene om dagen dominere. Til tider kan der opstå kraftesløshed i tommelfingeren.

Forholdsregler og diagnose ved karpaltunnelsyndrom

Hvis symptomerne er opstået i forbindelse med belastning, kan man i første omgang forsøge med aflastning. En håndledsskinne kan lindre de natlige gener. I de tilfælde, hvor operation ikke er muligt eller ønsket, kan blokade med binyrebarkhormon afhjælpe symptomerne. I mange tilfælde er den bedste løsning dog en operation.

Diagnosen stilles ved en undersøgelse af hånden i kombination med den typiske sygehistorie. I tvivlstilfælde kan det blive aktuelt med en nerveledningsundersøgelse.Artikler

artikel

Motion på recept - Motionsmanualen

Motion på recept - Motionsmanualen - målgrupper

Redaktionen 05/01/2006
kategori

Sex og samliv

Sex, kærlighed og sensualitet er en vigtig del af livet - hele livet. Sex e...

Redaktionen 17/01/2009