10 ting dit ansigt prøver at fortælle dig nyhed

Bumser, bleg hud og blister kan være din krop, der fortæller dig, at noget er galt.

Du kender det sikkert: Du vågner og skal til et vigtigt møde, og netop den dag har du fået en bums, selvom du ikke længere er teenager. Selvom det kan være fristende at prikke den og komme videre, bør du være opmærksom på det. For det kan være en af mange måder, hvorpå dit ansigt fortæller dig, at alt ikke er, som det skal være.

Bumsen kan blandt andet være tegn på vitaminmangel eller fødevareallergi. Men bumser er ikke det eneste tegn, der viser sig.

Uønsket hårvækst

For kvinder kan uønsket hårvækst I ansigtet være tegn på, at dine hormone er ude af balance. Det kan også være et tegn på Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) – især hvis det følges af uregelmæssige menstruationer.

For at komme problemet til livs kan du spise kapsler med frø fra savpalme eller kyskhedshedstræ (også kendt som munkepeber). Hvis problemet foresætte, bør du kontakte din læge.

Akne

Der kan være forskellige årsager til akne, men en af de mest almindelige er din kost. Spiser du fødevarer med et lavt glykæmisk indeks (langsomme kulhydrater), kan det hjælpe. Mælkeprodukter kan også give akne, så hvis du er meget plaget, kan du prøve at skære ned på mælkeprodukter i et periode og se, om det hjælper.

Mørke rande under øjnene

Det er ikke kun søvnmangel, der kan give mørke rande under øjnene. Det kan også skyldes fødevarer, som din krop ikke kan tåle. Prøv at udelad fødevarer, som ofte giver allergiske reaktioner, i 10 dage. Det kan være gluten, æg eller mælk. Hvis det ikke giver et resultat, kan du gå til lægen og få en priktest.

Områder med små bumser

Ofte tror man bare, at ansamlinger af hvide eller røde prikker er bumser, og de bliver behandlet tilsvarende. I virkeligheden er det knoppet udslæt, altså en hudsygdom. Den opstår, når du ikke får nok fedtsyrer, sink eller A-vitamin. Sørg for at få masser sunde omega 3-fedtsyrer, fx gennem fede fisk. Tilføj også græskarkerner, hørfrø og bønner til din kost, så du er sikker på at få nok xink. A-vitamin findes blandt andet søde kartofler og grove, grønne grøntsager. Knoppet udslæg kan også opstå på armene, lårene og ballerne.

Sprækkede læber

Kæmper du med tørre og sprækkede læber, har det formentlig mere med din kost end din læbepomade at gøre. Det skyldes mangel på B3-vitamin og zink. B3-vitamin findes blandt andet i jordnødder og svampe.

Blister i mundvigen

Hvis du kæmper med tilbagevendende blister i mundvigene, kan det også skyldes din kost. Ofte skyldes det mangel på jern og B-vitamin, især B2 og B12. Jernmangel og B-vitaminmangel er meget almindeligt og kan nemt undgås, hvis du spiser masser grove grønne grøntsager, bønner og frilandskylling. Hvis du også spiser fiberholdige grøntager, er det nemmere for kroppen at optage alle de gode stoffer.

Tynde øjenbryn

Hvis dine øjenbryn– især den yderste tredjedel – bliver smallere og smallere, kan det være et tegn på en underaktiv skjoldbruskkirtel. Det betyder, at dine hormoner er ude af balance. Andre tegn på det er tør hud, vægtøgning, forstoppelse eller træthed. Kontakt din læge for at få undersøgt din skjoldbruskkirtel.

Bleg hud

Selvom du bor i kolde Danmark, er det ikke altid normalt, hvis du er bleg. Ud over vores klima, kan anæmi (blodmangel) nemlig være skyld i, at du er helt bleg. Anæmi skyldes ofte mangel på B6, B12, B9 (folsyre) eller jern. Det er mest almindeligt hos vegetarer, folk med svækket fordøjelse og folk, der tager bestemte typer medicin, fx syreneutraliserende middel eller metformin.

Hvis du har mistanke om anæmi, skal du få taget en blodprøve hos lægen.

Tør hud

Selvom der ofte er en sammenhæng mellem tør hud og dehydrering, er masser af vand ikke altid den bedste løsning for din hud. Lider du af dermatitis, kan du prøve at spise flere flerumættede fedtsyrer, fx omega 3 og omega 6. De hjælper huden med at holde på fugten.

Rynker

Selvom du ikke kan kontrollere din ældning, har du stadig indflydelse på, hvornår rynkerne begynder at vise sig. Mangel på C-vitamin kan nemlig give rynker før tid. C-vitamin hjælper kroppen med at danne kollagen, der er essentielt for at holde hunden glat. Du finder blandt andet C-vitamin i papaya, peberfrugter, broccoli, jordbær og ananas.