150-årigt stof kan hjælpe med at bekæmpe kræft nyhed

Et muskelafslappende stof, som blev opdaget i 1848, kan gøre strålebehandling og kemoterapi meget mere effektivt.

Forskere fra Ohio State University Comprehensive Cancer Center har i en undersøgelse fundet tegn på at stoffet papaverin kan effektivisere kræftbehandling ved at begrænse hypoxi. Det skriver Medical News Today.

Lavt iltniveau (hypoxi) er problematisk

Strålebehandling arbejder på tumorer på to måder:

  1. Det beskadiger DNA
  2. Det producerer iltradikaler der også skader kræftceller

Men når iltniveauerne er lave (hypoxi) producerer kroppen færre oxygenradikaler, hvilket betyder, at strålebehandling er mindre effektiv.

Forfatteren til undersøgelsen, Dr. Nicholas Denko, Ph.D., forklarer at hypoxi er et stort problem i kræftbehandling.

- Vi ved, at hypoxi begrænser effektiviteten af ​​strålebehandling, og det er et alvorligt klinisk problem, fordi mere end halvdelen af alle mennesker med kræft får strålebehandling på et tidspunkt i deres pleje, siger han.

Fordi kræftceller opdeles så hurtigt, kræver de mere ilt end sundt væv. Samtidig er blodkar i tumorer ofte dårligt konstrueret, hvilket gør dem mindre effektive.

Det betyder, at kræftceller ofte løber tør for ilt, hvilket gør strålebehandling mindre dødelig for kræften.

Disse ”døde zoner” i vævet hvor blodtilførslen er begrænset, er også vanskeligere at nå for lægemidler, der bæres i blodet. Derfor kan hypoxi reducere virkningen af ​​både strålebehandling og kemoterapi.

Kan øge cellers følsomhed overfor strålebehandling

I sin søgning efter måder at forbedre strålebehandling faldt forfatteren til den nye undersøgelse, Dr. Denko og hans team, over et lægemiddel kaldet papaverin.

I øjeblikket har papaverin en række anvendelser, hvoraf ingen har direkte forbindelser til kræft.

For eksempel kan papaverin bruges til at reducere muskelspasmer og til behandling af erektil dysfunktion.

Papaverin virker ved at hæmme vejrtrækningen i mitokondrier (cellens kraftværker). Dr. Denko og hans team fandt, at ved at blokere aktiviteten af ​​iltforbrugende disse, kunne de gøre tumorer mere følsomme for strålebehandling.

De viste, at en dosis papaverin før strålebehandling reducerede mitokondriell aktivitet, hvilket begrænsede hypoxi og forbedrede ødelæggelsen af ​​tumorceller.

- Hvis ondartede celler i hypoxiske områder af en tumor overlever strålebehandling, kan de blive en kilde til gendannelse af tumoren. Det er afgørende, at vi finder måder at overvinde denne form for behandlingsresistens, forklarer Dr. Denko.

Ny tilgang til samme problem

Tidligere forsøg på at løse hypoxi-problematikken har fokuseret på at tilføje mere ilt til tumoren. Denne undersøgelse tager den modsatte tilgang ved at reducere iltbehovet.

Lægemidlet gjorde ikke at sundt væv blev mere følsomt overfor strålebehandling.

Fremtiden for hypoxi

Disse resultater blev offentliggjort for nylig i Proceedings of the National Academy of Sciences. I en tilknyttet kommentar i samme nummer af tidsskriftet skriver forfatterne:

"Det er veletableret, at hypoxiske celler er to til tre gange mere modstandsdygtige overfor stråling end aerobe celler [...] [Denne forskning] repræsenterer en potentielt milepæl i den 6-årige søgen efter at eliminere hypoxi som årsag til strålebehandlings fiasko."

Dette er langt fra enden af ​​vejen. Forskerne håber, at de ved at tilpasse strukturen af ​​papaverin måske vil kunne forbedre sine fordele yderligere. De håber også at kunne reducere bivirkninger.

Selv om der er behov for meget mere arbejde, før dette indgreb kommer i brug, er det et spændende fund. Det er en relativt simpel proces, der bruger et velprøvet stof, der kan bidrage til at øge præstationen af ​​eksisterende kræftbehandlinger.