5 råd til at undgå sygdom nyhed

I vintertiden bliver mange danskere syge og bliver nødt til at tage en sygedag hjemme i sengen. Heldigvis kan mange sygdomme som forkølelse og influenza undgås. Her får du 5 gode råd til, hvordan du kan undgå at blive smittet af virus og bakterier.

1) Undgå at blive vintertræt

I vinterhalvåret er der færre soltimer i Danmark, end der er om sommeren. Da solen er vores primære kilde til D-vitamin betyder det, at mange danskerne ikke tilstrækkeligt med D-vitamin i vintermånederne. Derfor kan det være en god idé at komme ud i solen så meget som muligt eller tage kosttilskud med D-vitamin.

D-vitaminmangel kan blandt andet føre til øget træthed og generel sløvhed, hvilket er nogle af kendetegnene på vinterdepression.

2) Spis sundt og styrk dit immunsystem

Udover D-vitamin kan mangel på en række vitaminer, som kan svække immunforsvaret. Det er blandt andet Zink og C-vitaminer, der er med til at vedligeholde et sundt immunforsvar. C-vitamin findes blandt andet i grøntsager frugt og kartofler, mens zink findes i rødt kød, mejeriprodukter, fisk og skaldyr. B-vitaminmangel kan, ligesom D-vitaminmangel, blandt andet medføre øget træthed. B-vitaminer findes primært i animalske fødevarer.

Hvis man har svært ved få nok vitaminer og mineraler kan man overveje, at tage en multivitaminpille.

Annonce:

3) Vask dine hænder

Vintermånederne er højsæson for en række sygdomme som influenza, forkølelse og halsbetændelse. En god hygiejne er en af de nemmeste, men samtidig mest effektive, metoder til at undgå smitte. Når man vasker hænder renser man hænderne for bakterier og virus, som er både er skyld i at man smitter og bliver smittet med en stor del af vinterens sygdomme.

4) Varmt tøj

En anden nem og effektiv metode til at forebygge sygdom, er at klæde sig efter vejret i de kolde vintermåneder. Det er i sig selv ikke kulden, som gør os syge, men den er med til at gøre os mere sårbare. Slimhinderne bliver tørre, og dermed mere sårbare, i et koldt miljø, og da det det er gennem slimhinderne vi bliver smittet, er der altså større risiko for at blive syg når det er koldt.

5) Frisk luft

Det er vigtigt at få nok motion - også om vinteren. Selvom det kan være svært for mange at komme ud i kulden, er det alligevel en god ide at komme ud af huset. Den friske luft kan opløse slim-membranerne og dermed hjælpe af med sygdomme.

Det er desuden også en god ide at lufte ud. Bakterier sætter sig fast i støv eller hænge i luften og det er derfor en god ide at få luftet ud hvis man vil undgå sygdom.