500 bliver årligt sterile af klamydia nyhed

Sommeren står for døren for mange unge med festivaler, masser af alkohol og ubeskyttet sex med mere eller mindre kendte partnere. Dermed er det også højsæson for sexsygdommen klamydia, som fortsætter sin fremmarch blandt unge.

På ni år er antallet af registrerede smittede fordoblet til cirka 30.000. Men Sundhedsstyrelsen anslår, at op mod hver tiende seksuelt aktive ung har klamydia, og sætter netop nu fokus på sygdommen.

Under halvdelen får symptomer på klamydia

Langt under halvdelen af de smittede får symptomer på sygdommen, derfor bliver mange tilfælde ikke opdaget og behandlet. Selvom klamydia ikke viser symptomer smitter den alligevel, og mange unge kommer derfor til at spredesygdommen, fordi de ikke bruger kondom som prævention.

Læs også: Klamydia, forebyggelse, symptomer og behandling her

Klamydia skyld i barnløshed

Sundhedsstyrelsen skønner, at næsten 500 unge hvert år bliver ufrivilligt barnløse resten af deres liv på grund af klamydia.
Hvis kvinder ikke får behandlet klamydia, kan de få betændelse i æggelederne. Det kan senere betyde en graviditet uden for livmoren

Klamydia er også en af flere årsager til underlivsbetændelse, som gør 10-15 procent af patienterne ude af stand til at få børn.

Den mest udbredte kønssygdom

Ifølge Sundhedsstyrelsen er klamydia den mest udbredte sexsygdom herhjemme. Af de 30.000 indberettede tilfælde, var cirka 60 procent af de smittede kvinder.