7 tips til din tandpleje: Sådan passer du på dine tænder nyhed

Hvis man gerne vil undgå smerter og ubehag i tænderne, er det vigtigt at være på opmærksom på at passe dem ordentligt. Her finder du 7 effektive tips til en god mundhygiejne:

1) Børst tænder

Man bør børste tænderne mindst 2 gange om dagen. Det anbefales at man børster tænder umiddelbart inden man går i seng, og igen når man står op om morgenen. Det er vigtigt at børste tænder, da man fjerner bakterier og madrester fra tænderne. Hvis disse ikke bliver fjernet, kan man risikere at disse bakterier ætser tænderne og i sidste ende danner huller i tænderne.

Læs også: Huller i tænderne (karies)

2) Udskift din tandbørste regelmæssigt

Det anbefales at skifte tandbørsten mindst én gang hver tredje måned – og endnu oftere hvis børstehårene begynder at se slidte ud. For at passe så godt som muligt på sin tandbørste bør man vaske den ordentligt af efter brug, så der ikke sætter sig bakterier fast i hårene. Desuden anbefales det at bruge en blød tandbørste, da et hårdt børstehoved kan skade tænderne og tandkødet.

3) Brug tandtråd

Tandbørsten kan ikke fjerne alle bakterier og madrester i munden, hvorfor det er en god idé at supplere tandbørsten med tandtråd mindst 1 gang om dagen.

4) Gå til regelmæssigt tandlægen

Det er forskelligt fra person til person hvor ofte man bør gå til tage til tandlægen. Ofte anbefales det at tage til tandlægen hver 6. til 12. måned. Hvis man er i tvivl, bør man kontakte sin tandlæge og høre nærmere.

Læs også: Betændelse i tandkødet (Gingivitis)

5) Skru ned for de søde sager

Sukker øger risikoen for huller i tænderne. Bakterierne i munden lever nemlig af sukker, som de omdanner til syre. Det er netop denne syre som kan skade dine tænder og skabe huller. Derfor er det vigtigt at begrænse indtaget af syreholdige fødevarer og drikkevarer som sodavand og energidrik.

Derudover skal man også være opmærksom på at frugt også typisk har et højt syreindhold.

6) Drik mere vand

Vand er uden tvivl det bedste du kan drikke - ikke bare i forhold til dine tænder, men for det samlede helbred. Sodavand indeholder meget sukker og syre, som kan gå hen og ætse dine tænder og føre til huller.

7) Skyl med vand efter syre

Hvis man har spist eller drukket noget syreligt, er det en god ide at skylle munden med vand bagefter. Det kan nemlig tage munden og kroppen over en time at nedbryde syren. Dermed vil tænderne ligge i et syrebad, hvis ikke man selv skylder syren væk med vand.