9 hurtige måder at slappe af nyhed

Alle har behov for at slappe af, og det tager ikke så lang tid, som du måske tror. Brug fem minutter på at sænke dit stressniveau.

En stresset hverdag er noget, som alt for mange af os kender lidt for godt til. Heldigvis kan du med nemt stresse af.

1. Mediter

Hvis du blot mediterer et par minutter om dagen, kan det hjælpe på stress og nervøsitet.

”Forskning viser, at meditation kan ændre hjernens nervebaner og gøre dig mere modstandsdygtig over for stress,” siger psykolog Robbie Maller Harthman til WebMD.

Hvis du vil meditere nemt og hurtigt, kan du sætte dig med ret ryg og begge fødder i jorden. Luk dine øjne og fokuser på at gentage et positivt mantra. Det kan for eksempel være ”jeg er rolig” eller ”jeg elsker mig selv”. Du kan både sige det højt eller inde i hovedet. Læg en hånd på maven for at synkronisere mantraet med dit åndedrag. Hvis du bliver distraheret, så bare lad det flyde ud af din bevidsthed igen.

2. Træk vejret dybt

Tag fem minutters pause og fokuser på dit åndedræt. Sæt dig med ret ryg og lukkede øjne og læg en hånd på maven. Træk vejret langsomt ind gennem næsen.

Åndedraget skal starte helt nede i maven og arbejde sig op til toppen af dit hoved. Lad det gå den modsatte vej, når du udånder gennem munden.

Dybe vejrtrækninger er med til at sænke dit blodtryk og får dit hjerte til at slå langsommere.

3. Vær til stede

Brug fem minutter på at fokusere al din opmærksomhed på én ting. Det kan være, hvordan luften føles mod dit ansigt, når du går, eller hvordan dine fødder rammer jorden.

Når du er helt fokuseret på dine sanser, føler du dig mindre anspændt.

4. Ræk ud

Din omgangskreds er et af de bedste redskaber mod stress. Snak med andre – gerne ansigt til ansigt, eller i det mindste i telefonen. Del dine tanker og følelser. Det giver dig både en anden persons perspektiv, og så plejer du dine venskaber.

5. Mærk din krop

Gennemgå din krop mentalt og mærk, hvordan stress påvirker den. Læg dig på ryggen eller sid med fødderne i gulvet. Start ved tæerne og arbejd dig hele vejen op til hovedbunden.

Mærk hvordan din krop føles. Du skal ikke prøve at ændre noget, men bare mærke. Brug et par minutter på at forestille dig, at hver indånding er energi, der flyder ud i den kropsdel. Gentag processen, mens du arbejder dig igennem hele kroppen og dens følelser.

6. Dekomprimer

Læg et varm omslag omkring din nakke og skuldre i 10 minutter. Luk øjnene og slap af i ansigtet, nakken, brystet og ryggen. Fjern omslaget og brug en tennisbold eller foam roller til at massere de anspændte områder.

7. Grin

Et godt grin får dig ikke bare i bedre humør. Det sænker stresshormonet korsitol og booster dine endorfiner, der gør dig glad.

Du kan se din yndlingskomedie eller serie, læs sjove bøger eller være sammen med nogen, der gør dig i godt humør.

8. Hør musik

Forskning viser, at beroligende musik kan sænke dit blodtryk og hjertefrekvens og hjælpe mod uro. Du kan for eksempel lave en playliste med sange eller lyde fra naturen og fokusere al din energi på lydene.

Hvis du mere er til at høre høj rockmusik eller selv synge med, kan det også hjælpe.

9. Bevæg dig

Alle former for motion, også yoga og gåture, kan hjælpe mod depression og uro. Det går hjernen til at udløse beroligende stoffer og giver din krop en chance for at håndtere stressen.

Det kan være nok bare at gå en hurtig tur rundt om blokken, tage trapperne et par gange eller lave strækøvelser.