9 tegn på du (måske) behøver alkoholbehandling nyhed

Drikker du for meget alkohol? Læs guiden og test dig selv for alkoholisme. Alkoholmisbrug kan behandles når man først har erkendt at man har et alkoholproblem. Dernæst kan du gennemløbe et forløb med misbrugsbehandling på et behandlingscenter. Misbrugsbehandling vil bestå af samtaler med en sagkyndig, og foretages ofte i den enkelte kommune. Ved hjælp af samtaler med en fra din kommune, vil du få den rette misbrugsbehandling fra en person med den rette erfaring. Misbrugsbehandling behøver heller ikke, at være behandling på en klinik for alkoholisme, men kan også foregå som ambulant behandling.

Er jeg alkoholiker?

Du bør søge hjælp hvis du:

Drikker alkohol i det skjulte og lyver om hvor meget du drikker

Langt de fleste drikker alkohol sammen med andre, når man har gæster, hygger sig eller fester. Når man begynder at drikke alene, er drikkeriet ikke længere er et socialt fænomen, det vil sige, at man drikker udelukkende for alkoholens virkning. Det er et af de mest markante tegn på alkoholisme, når man jævnligt drikker sig beruset alene. Dernæst kan en nødsagethed til at lyve om sit alkoholindtag indtræffe, da man ikke ønsker at erkende, at det er et problem, hvis man drikker alene. Mange alkoholikere forsøger at skjule omfanget af deres drikkeri over for deres nærmeste – gemmer flasker rundt omkring. Hvis man bor hjemme drikker man kun, når familien ikke ser det, og minimerer drikkeriet, når de taler om det.

Drikker mere end du havde aftalt med dig selv (og dine pårørende)

Ovenstående hænger ofte sammen med et kontroltab. Kontroltab betyder nedsat kontrol med fortsat alkoholindtagelse, når man er begyndt at drikke. Det betyder, at man ofte (men ikke nødvendigvis altid), efter nogle genstande ender med at drikke sig meget beruset – og drikke mere alkohol end planlagt og mere end hvad godt er. Alkoholikere bruger ofte udtryk som ”jeg har ikke nogen bremseklods” og ”når jeg først begynder at drikke, kan jeg ikke få proppen i flasken igen” eller “jeg kan ikke finde min stopknap”. Dette resulterer i, at du drikker mere end hvad du har aftalt med sig selv - eller dine pårørende.

Drikker for at opnå en dulmende virkning

Det er et markant tegn på alkoholisme, når man bruger alkohol som ”beroligende medicin” mod eksempelvis stress, søvnløshed, nervøsitet, bekymring eller lignende for at opnå en dulmende effekt.

Får problemer i hele familien, socialt eller på arbejdspladsen pga. alkohol

Alkohol spiller en mere dominerende rolle i dit liv. Dette betyder, at alkohol er blevet vigtigere end andre ting i tilværelsen. Det viser sig eksempelvis ved, at ens alkoholforbrug har negative konsekvenser for familien, at man forsømmer sine forpligtelser i hverdagen, og at man drikker alkohol i situationer, hvor det er upassende. I de fleste familier hvor der er alkoholmisbrug, fører drikkeriet til ufred og skænderier. Dels fordi de pårørende bliver vrede over, at drikkeriet er ødelæggende for det gode liv, og specielt fordi alkoholikere sjældent er lydhøre over for, hvordan familien oplever drikkeriet.

Skifter personlighed når du drikker

En del (men ikke alle) alkoholikere oplever at blive diskussionslystne og ubehagelige, når de er berusede – hos nogle alkoholikere kan alkohol igangsætte en voldsom vrede, når de bliver fulde. Dette sker oftest hos mænd, hvorimod kvinder har en tendens til at blive mere kede af det.

Har bestemte drikkevaner som dikterer hvornår du drikker

I takt med at du indtager mere alkohol, ændrer dine drikkevaner sig også. Du oplever en anden trang til alkohol. Trang betyder, at man ofte har en meget stærk lyst til alkohol – en lyst som ofte er stærkere end ens viljestyrke, og som resulterer i, at du kan have svært ved at holde dig fra alkohol. Trang melder sig ofte i pressede situationer såsom ved stress, bekymring, frustration eller andet – men kan også komme, når man synes, man har fortjent en belønning.

Føler dig dårligt tilpas over at tale om alkohol

En alkoholiker bliver ofte irritabel, når partner eller familien påtaler hans eller hendes alkoholforbrug, og forsvarer sig ofte ved at blive irriteret og vred.

Får blackouts når du drikker

Blackouts betyder, at man ikke kan huske begivenheder fra, da man var beruset. Blackouts kan være et symptom på alkoholisme og er i hvert fald et tegn på, at man drikker sig meget beruset. Hyppigere blackouts kan dermed sidestilles med en for stor indtagelse af alkohol.

Skammer dig og isolerer dig fra omverdenen

Du er måske godt selv klar over, at du drikker for meget og, at ens alkoholforbrug har klare negative konsekvenser, så evner man alligevel ikke at ændre sit drikkemønster. Det kan være at man fortsat drikker, til trods for at der er hyppige skænderier i hjemmet, at man har svigtet den nærmeste familie, at man ofte har drukket sig pinlig beruset til fester, eller har kørt spirituskørsel, og inderst inde godt ved, at den er gal. Dette kan også medføre, at man begynder at isolere sig fra omverdenen, som følge af, at man har indset problemet og dermed gemmer sig i skam og ikke ønsker at erkende at man har brug for at deltage i alkoholafvænning på et behandlingscenter i sin kommune.

Få hjælp til anonym alkoholbehandling

Har du nogle af de 9 tegn på alkoholisme, eller vil du gerne have hjælp til at afgøre om du har et misbrug?


Få professionel hjælp til gratis alkoholbehandling i København - eller anonym rådgivning - hos det nærmeste behandlingscenter med en uforpligtende samtale, hvor du kan få rådgivning og hjælp til at skabe overblik over din situation, og hvad der kan hjælpe netop dig. Gennem en behandling af alkoholmisbrug kan du blive en ædru alkoholiker.

Denne artikel indholder annoncørbetalt indhold