Alkoholproblemer rammer børn hårdt nyhed

Børn af forældre med alkoholproblemer er langt mere udsatte for selvmordstanker, overgreb og i risiko for en psykiatrisk diagnose end andre børn, viser en undersøgelse, som er foretaget for Sundhedstyrelsen. Undersøgelsen peger på at det er vigtigt at hele familien bliver inddraget i behandlingsforløbet, hvis far eller mor drikker for meget.

Børn er stærkt belastet af forældres alkoholproblem

Konkret viser undersøgelsen, som cand. psych. og ph.d. Helle Lindgaard har foretaget for Sundhedsstyrelsen, at børnene i de alkoholramte familier er seks gange mere belastede end børn i familier uden alkoholproblemer.

Dette ses blandt andet ved, at mere end hvert tredje barn har eller er i risiko for at udvikle en psykiatrisk diagnose, hver sjette barn har selvmordstanker, ligesom hvert fjerde barn har udviklet en spiseforstyrrelse i større eller mindre grad.

- Børn i familier, hvor far eller mor drikker, har en dagligdag domineret af stressfaktorer som omsorgssvigt, højt konfliktniveau og i de værste tilfælde vold, uforudsigelighed og voksne der ikke tager ansvar, men overlader det til børnene. Det kan give børnene søvnproblemer, mareridt, depressionslignende reaktioner, angst, spiseforstyrrelser og selvmordstanker, siger Kit Broholm, specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen, om baggrunden for undersøgelsen.

Læs også: Alkohol - symptomer, behandling og forebyggelse af alkoholproblemer.

Hele familine skal inddrages i alkoholbehandling

Ifølge Helle Lindegaard, som står bag undersøgelsen er det vigtigt at fokusere på alle familiemedlemmer, i alkoholbehandlingen

- Det er vigtigt, at vi i vores alkoholbehandling har et familieorienteret behandlingsfokus, fordi det som oftest er det, der virker bedst og ikke mindst længst. Det er vigtigt for børnenes trivsel på sigt, at hele familien inddrages i behandlingen, og især den ikke drikkende forælder er vigtig, siger Helle Lindgaard.

Læs også: Test dig selv - Drikker jeg for meget?

Sundhedsstyrelsen opfordrer til alkoholfri 11. oktober

Undersøgelsen ”Familier med alkoholproblemer,” er baseret på data fra samtaler med både børn, voksne med alkoholproblemer og deres pårørende.

Undersøgelsen blev offentliggjort som en del af Sundhedsstyrelsens uge 40-kampagne, der hvert år sætter fokus på danskernes alkoholforbrug.

Sundhedsstyrelsen opfordrer, som en del af kampagnen at 11. oktober skal være alkoholfri dag.

Læs også: Udokumenteret alkoholbehandling i kommunerne.

Læs hele pressemeddelelsen fra Sundhedsstyrelsen her.